Hivatalos: romániai beruházásról döntött a Daimler

Több százmillió eurós beruházással bővíti romániai gyártókapacitását a Daimler. A német járműgyártó társaság honlapján megjelent közlemény szerint az erdélyi Kudzsirban és Szászsebesen ötfokozatú automata sebességváltókat és úgynevezett kettős tengelykapcsolós sebességváltókat gyártanak az új Mercedes Benz modellekhez.

A Star Transmisson nevű romániai leányvállalat üzemeinek fejlesztésére azért van szükség, mert a stuttgart-hedelfingeni sebességváltógyár teljes kapacitáson működik és nem lehet tovább bővíteni. A beruházás értéke az alkalmazottak németországi képzésével együtt meghaladja a 300 millió eurót, ebből 280 millió eurót az erdélyi üzemek fejlesztésére fordítanak. Kudzsirban 2013 közepétől, Szászsebesen 2014 elejétől gyártják majd a legújabb típusú sebességváltókat.

A beruházás a 2020-ra előretekintő növekedési stratégiához illeszkedik. A stratégia szerint a Daimler az évtized végére megszerezi az első helyet a prémium kategóriás kocsik piacán. A 2001-ben alapított Star Transmissons 78 százalékban a Daimler érdekeltsége. Jelenleg motorokhoz és sebességváltókhoz gyárt alkatrészeket, illetve korábbi Mercedes Benz modellekhez gyárt teljes sebességváltókat is.

A Kecskeméten Mercedeseket gyártó Daimler adózott eredménye az idei első negyedévben 564 millió euró volt, jelentősen visszaesett az egy évvel korábbi 1,4 milliárd euróhoz képest. Az értékesítési árbevétel 3 százalékkal 26 milliárd euróra csökkent. A társaság a nyerség visszaesését az európai kereslet csökkenésének és az új modellek tetemes fejlesztési költségeinek tulajdonítja.

Kapcsolódók

Kimaradt?