Mânzatu: kérni fogjuk az EB-től, hogy aktualizálhassuk a megkezdett projektek árait

Kérni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy aktualizálhassuk a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) évekkel ezelőtt megkezdett projektek árait - jelentette ki hétfőn Roxana Mânzatu európai alapokért felelős miniszter. 2021-ben kezdődik és 2027-ig tart az Európai Unió (EU) új többéves pénzügyi kerete és ezzel együtt a POIM. Az új időszak beruházásokra elkölthető kerete Románia esetében meghaladja a 2,7 milliárd eurót, mutatott rá a miniszter.

"Ami a 2017-2018-as vízbevezetési és csatornázási projekteket illeti az előző többéves pénzügyi időszakhoz (2007-2013 - szerk. megj.) képest sajnos le vagyunk maradva. Ezt komolyan kell vennünk. Beszélni fogunk Brüsszelben az EB képviselőivel, kérni fogjuk, hogy aktualizálhassuk az évekkel ezelőtt megkezdett projektek költségvetését. Ma már más árak vannak a piacon, kedzve a fizetésektől a nyersanyagok áráig, és a költségvetést ezekhez kell igazítani" - mutatott rá Mânzatu egy fővárosban tartott szakkonferencián.

A román államnak elő kell készítenie egy integrált országos beruházási tervet, amelyből kitűnik, hogy az elkövetkező 10-12 évben milyen pénzekből és milyen régiókban végzi a befektetéseket annak érdekében, hogy eleget tegyen mind a csatlakozási szerződésnek, mind annak az elvárásnak, hogy a Románia településein legyen víz- és csatornahálózat. Romániának ugyanis az utóbbi terén elmaradásai vannak és büntetéseket kockáztat az EU részéről - szögezte le a miniszter.

A minisztérium adatai szerint a vízbevezetés terén jelenleg 44, különböző megvalósítási fázisban levő projekt van. Ebből 22 projekt esetében most készül a megvalósíthatósági tanulmány. Ezek Szeben, Bákó, Prahova, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Neamţ, Călăraşi, Tulcea, Hunyad, Gorj, Vâlcea, Beszterce, Arad, Vaslui, Hargita, Brassó, Dâmboviţa, Máramaros, Giurgiu, Kovászna, Bihar és Maros megyében vannak.

Tizenegy projekt előrehaladott előkészítési fázisban van, ezek összértéke 2,61 milliárd euró (Szatmár, Suceava, Teleorman, Brăila, Ilfov, Szeben, Buzău, Argeş, Iaşi megye). Az EB ugyanakkor 7 projektet már jóváhagyott, ezek értékre 1,22 milliárd euró. Ezek között van a Zsil-völgye, a Kolozs megyei Torda és Aranyosgyéres, illetve több más település Vrancea, Fehér, Galac, Temes és Szilágy megyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?