A meghatározatlan idejű munkaszerződés dívik Romániában

A romániai alkalmazottak 98,2%-a meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozik, az arány a vidéken dolgozók esetében enyhén alacsonyabb, mint a városon dolgozók esetében - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tavaly készített, az életszínvonalat feltáró elemzéséből.

A munkaszerződés garantálja a munkatörvény előírásainak a betartását az alkalmazó részéről: a társadalombiztosítások befizetését, a munkaórák számának a betartását, a pihenő szabadság és a törvényes szabadnapok biztosítását - mutatnak rá az elemzést végzők. A kisebb cégeknél (1-10 személy) az alkalmazottak 96,7 százalékának van meghatározatlan időre szóló munkaszerződése, míg a több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál ez az arány 99,1 százalékos. Az ilyen jellegű munkaszerződéssel foglalkoztatott nők aránya enyhén, 0,5 százalékponttal nagyobb, mint a férfiaké.

Régiós felosztásban, a nyugati fejlesztési régióban és a Bukarest-Ilfov régióban a legmagasabb a meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottak aránya: 99,7, illetve 98,9%-os. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?