Az első hét hónapban 22 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Az első hét hónapban 22,3 százalékkal, 2,916 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

Tavaly a vizsgált időszakban a tőkeberuházások értéke elérte a 2,384 milliárd eurót. Az idei első hét hónapban a romániai gazdaságba áramló külföldi tőkéből, vagyis a 2,916 milliárd euróból 2,102 milliárd eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett nettó nyereséget, a vállalatokon belüli hitelek értéke további 814 millió euró volt. Tavaly egész évben 2,9 százalékkal, 4,936 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások.     

A jegybank szintén hétfőn közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 24 százalékkal, 6,025 milliárd euróra nőtt az idei első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, amikor a deficit 4,859 milliárd euró volt. A folyó fizetési mérleg hiánya főleg azért nő, mert a behozatal gyorsabb ütemben növekszik, mint a kivitel. 

Tavaly egész évben a folyó fizetési mérleg hiánya 9,41 milliárd euró volt, és 3,45 milliárd euróval haladta meg az előző évit.

Kapcsolódók

Kimaradt?