Diplomáciai háború lesz a Lugos-Déva autópályán keletkezett repedésből?

Független szakértő vizsgálja meg a Lugos-Déva autópálya 3-as szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat - mondta el szerda este az autópályaszakaszra vonatkozó kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter.

A tárcavezető szerint a pályán és ennek alapzatán mintegy 15 méter hosszú, egy centiméter széles repedés keletkezett, és előfordulhat, hogy támfalat kell építeni azért, hogy megakadályozzák ennek tovaterjedését. A spanyol kivitelező kétségbe vonta egy román cég ezzel kapcsolatos tanulmányát, ezért független nemzetközi szakértőt kértek fel a munka elvégzésére.

Fernando Lana Hernandez, az Aldesa Construccion vezérigazgatója ugyancsak a parlamentben bejelentette, hogy diplomáciai konfliktust nyitottak amiatt, hogy a román fél felmondta a szerződést. "Diplomáciai konfliktust nyitottunk a spanyol nagykövetségen, és megbeszélésekre hívják majd a madridi román nagykövetet, mert Spanyolország és Románia baráti országok, amint azt nagykövetünk is hangsúlyozza, és ilyet nem tesznek egy baráti országgal"- mondta Fernando Lana Hernandez. Hozzátette: a konfliktusról az Európai Uniót is értesítették, ahol "a külföldi cégek ellen irányuló diszkriminációval" vádolják Romániát.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) augusztus végén bontotta fel a szerződés a Déva-Lugos autópálya 3-as szakaszának építőjével. Răzvan Cuc miniszter azt nyilatkozta, hogy a pályát átveszik, és a CNAIR fogja elvégezni azokat a javításokat, amiket a spanyol kivitelező elmulasztott megcsinálni. Sorin Scarlat, a CNAIR vezérigazgatója kijelentette: a Marosillye (Ilia) Holgya (Holdea) közötti 21,14 kilométer hosszú szakaszon hatvan hibát azonosítottak, ami önmagában is rekord. Hozzátette: a CNAIR kijavítja ezeket, és hamarosan közlekedni lehet a sztrádán.

A spanyol cég képviselői azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Meglátásuk szerint a minisztérium visszaélést követett el, amikor egyoldalúan felbontotta a szerződést. A szerződés értéke 579,92 millió lej (plusz áfa) volt, melynek 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából hívták le. 

Kapcsolódók

Kimaradt?