banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Hetek múlva megnyitják az autópályaszakaszt, melynek az építőjével szerződést bontottak

Heteken belül megnyitják azt az autópályaszakaszt, amelynek építőjével szerdán felbontották a kivitelezési szerződést; Răzvan Cuc szállításügyi miniszter leszögezte, hogy a szerződésbontás ellenére "nem marad autópályamúzeum" a  21 kilométeres szakasz. 

A miniszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón magyarázta a szerződésbontás okait, és azt mondta, "Nem csinálok avatóünnepséget választási célokból. (.) Azt kértem a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságtól (CNAIR), hogy vegyék át a munkálatokat a törvényes keretek között úgy, hogy az államnak a legkedvezőbb legyen". "Két-három hét alatt el fogják végezni a szükséges javításokat, aztán megnyitjuk a pályát, és az egyéb műveleteket elvégezhetjük a forgalom mellett is" - idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség. 

Răzvan Cuc szerint azért kérték az építő spanyol cégcsoporttól a munkára vállalt garancia kitolását négy évről tíz évre, mert minőségi problémákat láttak az úton. Azt követően bontották fel a szerződést, hogy a kivitelező ezt nem fogadta el. A tárcavezető szerint a kialakult helyzetért a munkálatokat ellenőrző mérnök, és a CNAIR július elején lemondott vezetője, Narcis Neaga is felelős. 

A CNAIR szerdán felbontotta a szerződést a dél-erdélyi A1-es autópálya elkészült, de át nem vett Marosillye (Ilia) és Holgya (Holdea) közötti 21 kilométeres szakaszának kivitelezőjével. A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig tartó A1-es autópálya két megépült szakasza között 44 kilométeres szakaszon kell letérni a pályáról a régi országútra. A 21 kilométeres Marosillye-Holgya szakasz átadásával ez a távolság 13 kilométeresre csökkenne.

A vitatott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatokat 2016 májusáig kellett volna elvégezni. A CNAIR korábbi közlése szerint az útépítési szerződésben áfa nélkül 579,92 millió lejes kivitelezési díjban állapodtak meg a Teloxim Con Srl. - Comsa Sa. - Aldesa Construcciones Sa. - Arcadis Eurometudes Sa spanyol cégcsoporttal. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó részt a költségvetésből biztosították.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?