FRISSÍTVE – Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítás tervezetét

FRISSÍTVE: Elfogadta a kormány hétfőn az idei év első költségvetés-kiigazítását. A miniszterelnök szerint lesz pénz a közalkalmazotti bérekre, a nyugdíjakra és a szociaális juttatásokra. A koalíció kisebbik pártja, az ALDE szerint a költségvetés-kiigazítás arról tanúskodik, hogy az idei állami büdzsé nem reális.

A kormányülés előtt Viorica Dăncilă úgy értékelte, hogy a kabinet elé pozitív költségvetés-kiigazítás került. Dăncilă elmondta, biztosítani tudják a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és minden szociális juttatás kifizetését, az intézmények jó működését és a kulcsfontosságú befektetések folytatását. 

A kormányfő rámutatott, az egészségügyi minisztérium büdzséje nem változik az év elején megszabott összeghez képest, az alapokat az egészségügyi intézmények felszerelésére és felújítására, az országos programok folytatására, az árkedvezménnyel kiváltható gyógyszerek biztosítására, valamint az orvosok megemelt bérének kifizetésére fordítják. 

Dăncilă hozzátette, az oktatásra szánt alapok "továbbra is 42,4 százalékkal meghaladják a 2018-as évieket". A hátrányos helyzetű családból származó iskolások továbbra is részesülni fognak a tanszervásárlási támogatásból, mintegy egymilliárd lejt azonba elvonnak az oktatási tárcától, elsősorban azért, mert nem sikerült időben előkészíteni a Megyek az iskolába elnevezésű programot - magyarázta. Dăncilă szavainak ellentmond az a sajtóban korábban megjelent hír, miszerint az oktatási tárca még a költségvetés-kiigazítás tervezete előtt közvitára bocsátotta a Megyek az iskolába program tervezetét, amely 250 lejes támogatást nyújtott volna minden iskolásnak tanfelszerelésre. Az Edupedu.ro tájékoztatása szerint a tervezetnek a kormány asztalára kellett volna kerülnie jóváhagyásra, ehelyett visszavonták. A program közel 600 millió lejbe került volna. 

Marad a hiánycél

A kabinet ülését követően a pénzügyminiszter is elmondta, a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetését, valamint a beruházások folytatását, "senkinek nem kell aggódnia". Eugen Teodorovici rámutatott, a bruttó hazai termék most először meghaladta az 1000 milliárd lejt, és az erre az évre kitűzött 2,76 százalékos költségvetési hiánycél sem forog veszélyben. 

"A költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését, valamint az infrastruktúra-projektek finanszírozását. Senkinek nem kell aggódnia - gondolok itt az állampolgárokra" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy sehonnan nem vonják meg a finanszírozást, csak bizonyos, az éves költségvetés kidolgozásakor "túlbecsült" adatok korrekciójáról van szó. 

A miniszter szerint a kivitelezés alatt álló beruházások "gond nélkül folytatódhatnak", ugyanakkor 2,9 milliárd lejt utalnak ki a helyi önkormányzatok számára a "költségvetések kiegyensúlyozására", és további 1,7 milliárd lejt szánnak a Helyi Fejlesztések Országos Programjára. Antal Árpád, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának alelnöke úgy véli, a kabinet ezzel szeretné a markában tartani az önkormányzatokat. 

A tárcavezető hangsúlyozta, a költségvetés-kiigazítási tervezettel kapcsolatban elhangzott "vészjósló" nyilatkozatoknak nincs valóságalapjuk, teljesen indokolatlanok, a román gazdaság ellen irányulnak és elrettentik a befektetőket. 

A költségvetés-kiigazítást első olvasatban múlt heti ülésén tárgyalta a kormány. 

ALDE: az állami büdzsé nem reális

A kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás arról tanúskodik, hogy az idei állami büdzsé nem reális – véli a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). A kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu ezért olyan intézkedéseket követel Viorica Dăncilă kormányfőtől, amelyekkel vissza tudják nyerni az állampolgárok bizalmát.

Az ALDE közleményében rámutat, hogy az év elején, a költségvetésről szóló tárgyalások során a pártot arról biztosították, hogy több, elsősorban az infrastruktúrát érintő nagyberuházás finanszírozásban részesül. „A költségvetés-kiigazítás révén bebizonyosodott ezen ígéretek csődje. A kormányülésen részt vett ALDE-s miniszterek rávilágítottak ezekre a hiányosságokra" – fogalmaz a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?