banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Több százezer munkahely fog megszűnni Romániában a következő tíz évben

A következő tíz évben 600 ezer munkahely fog megszűnni a digitális technológia térhódításával Romániában - derül ki a PwC (tanácsadás és audit) tanulmányából. A PwC’s Workforce Disruption Index tanulmánya, amelyet szerdán mutattak be, 163 országot, 18 iparágat és 22 foglalkoztatási kört vizsgált.

A jelentés azt mérte fel, milyen hatással lehet és lesz a digitális technológia térhódítása a munkahelyekre, az üzleti modellre és az országok teljes gazdaságára. A tanulmány szerint életbevágó lesz, hogy a munkavállalók fejlesszék a digitális kompetenciájukat, és hogy a kormányok komoly összegeket fordítsanak az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, melyekkel ösztönözni tudják az új technológiai kihívásokkal járó felzárkózást. Amennyiben ezek a befektetések elmaradnak, a legfontosabb szektorokban nem fognak megjelenni új munkahelyek, miközben több százezer munkahely fog eltűnni.

A tanulmány szerint a mesterséges intelligencia, a robottechnológia miatt leginkább az ismétlődő tevékenységekből álló munkahelyek fognak megszűnni. Romániában 600 ezer munkahely tűnik el a következő tíz évben, leginkább olyan területeken mint a mezőgazdaság, a kézműipar. Amennyiben a kormány nem fektet be a munka nélkül maradtak képzésébe, nem lesz esélyük a munkaerőpiacon. Az új technológiák az egészségügyben, az oktatásban és a pénzügyben teremthetnek új munkahelyeket.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?