Ígéretet tett a kormányfő a megyei jogú városok polgármestereinek

Óriási lyukat ütött az önkormányzatok költségvetésébe, hogy idéntől többlet feladatként megkapták, hogy fizetniük kell a fogyatékkal élők és gondozóik bérét, ám az ehhez szükséges pénzt csak áprilistól biztosította a kormány. A kormány most megígérte, hogy költségvetés-kiegészítéssel pótolja azt a hatalmas kiesést, amit az okozott a településeknek, hogy négy hónapig a rendelkezésükre álló keretből kellett a plusz kiadásokat fedezniük.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád elmondta: szerdán a megyei jogú városok polgármesterei találkoztak Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, akinek jelezték, hogy költségvetésükben nagy kiesést okozott, hogy a fogyatékkal élők és gondozóik fizetésének biztosítását januártól átadta a kormány, ám az ehhez járó pénzt csak az országos költségvetés elfogadása, tehát április után biztosították. 

Antal Árpád tudatta: négy hónap alatt Sepsiszentgyörgy költségvetésében 3,9 millió lejes, a háromszéki önkormányzatnál pedig 7,5 millió lejes kiesés keletkezett. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a miniszterelnöktől ígéretet kaptak, hogy a következő hetekben a kormány kiegészíti az önkormányzatok költségvetését. 

Hozzátette: a megyei jogú városok polgármesterei azt kérték a miniszterelnöktől, hogy a kormány ne változtassa évente a rendszert, ami alapján összeáll a helyi büdzsé, mert így nehéz tervezni. Antal Árpád úgy fogalmazott, jelenleg a megyei jogú városok a „rendszer árvái”, bár az adók 80 százalékát ezek termelik ki.

Magyarázata szerint ennek oka, hogy a kormányok általában az szerint döntenek, hogy számukra a megyék, városok vagy falvak hoznak politikai hasznot. Mivel jelenleg a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 28 megyei tanácselnöke van és a községi polgármesterek többségét is ők adják, így a városok szorultak háttérbe, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. 

Kapcsolódók

Kimaradt?