Jót tehet a természetért: üveg-visszaváltási akciót hirdetnek Csíkszeredában

Mivel egyelőre akadozik a visszaváltható csomagolóanyagokról szóló sürgősségi kormányrendelet gyakorlatba ültetése, Csíkszereda városa úgy döntött: a térségi hulladékgazdálkodásért felelős ECO-Csík Kft.-vel összefogva nagyszabású üveg-visszaváltási akciót hirdet június 27-ére. Az üvegeket bárkitől átveszik ezen a napon Csíkszereda több pontján és készpénzre beváltható bizonylatot adnak cserébe.

Az akciómindenekelőtt környezettudatossági célokat szolgál – áll a szervezők tájékoztatójában. Csíkszeredában a közelmúltban több hulladékgyűjtési kampány során arról győződtek meg, hogy nagy mennyiségű újrahasznosítható hulladék végzi patakok, folyók partján. Egyebek mellett üvegek is gyakran jutnak erre a sorsra, „részben azért, mert ennek a környezetbarát begyűjtése nehezebb, mint más típusoké: nincsenek meg azok a hulladékgazdálkodási feltételek, amelyek a gyártástól a begyűjtésen át az újrahasznosításig biztosítanák a zökkenőmentes körforgást” – fogalmaznak az akció ötletgazdái.

A cél ugyanakkor megfelelni annak a törvényi előírásnak, amely arra kötelez, hogy a megtermelt hulladék 42 százalékát szelektíven kell gyűjteni és újrahasznosítani. Elmondható, hogy az említett „körforgás-hiány” miatt az üvegnek jelenleg nincs piaca sem: kis tételben nem lehet értékesíteni az üveget, sőt nagy tételben is csak kis összegért. Hulladékgazdálkodási cégként az ECO-Csík járadékot kap a leadott mennyiségek után, ezért tehetik meg, hogy egyáltalán fizetnek érte az akció során: minden kilogramm üvegért 40 bani jár.

A felgyűlt üveg hulladékot négy helyszínen veszik át Csíkszeredában ezen a napon 10 és 17 óra között: a Nagyrét utcában (a cirkusz helyén), Csíksomlyón (a gyermekotthonnal szemben), a Testvériség sugárúton (a Gyermek sétány bejáratánál) és a Zsögöd utcában (a kultúrotthonnal szemben). A szervezők azt kérik, hogy mindenkinél legyen személyi igazolvány, mert ez alapján állítják ki azt a bizonylatot, amellyel kiválthatják a hulladékért járó készpénzt a cég székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám).

Beváltható a kiöblített ásványvizes, üdítős, alkoholos (sörös, boros, pezsgős stb.) üveg, parfümös üveg, befőttesüvegek. A szervezők kérik a fém zárókupakok eltávolítását. Nem válthatóak be ugyanakkor az ablaküvegek, tükrök, villanyégők, hőálló üvegedények, neoncsövek, szemüvegek, gyógyszeres üvegek, és semmiféle üveg törmelék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?