Hasít a luxusautók piaca Romániában: megdőlt az árrekord

Idén 70 százalékkal több 200 ezer eurónál drágább gépkocsit vásároltak Romániában, mint 2018-ban, csak Bentley-ből 12 kelt el négy hónap alatt.

Sokkal gyorsabban nő a luxusautók piaca, mint a teljes személygépkocsi piac, derül ki az illetékes hivatal, a DRPCIV adataiból. Tavaly 23 százalékkal több személyautót értékesítettek idehaza, mint 2017-ben, a 200 ezer eurónál drágább luxuskategória növekedése azonban ennél sokkal látványosabb volt.

2018-ban 12 vadonatúj Ferrarit vásároltak Romániában, ami 50 százalékos növekedést jelent. A Lamborghini és az Aston Martin számára még sikeresebb volt az év, 133, illetve 500 százalékos plusszal. Ez utóbbi azért tudott ennyire látványos növekedést produkálni, mivel egy évvel korábban egyetlen autót adott el. A kategóriában egyedül a Rolls-Royce szerepelt gyengén, a brit márka hazai eladásai harmadával estek vissza. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei év hasonlóan jó lesz, az első négy hónapban ugyanis a luxusmárkák iránti érdeklődés 70 százalékkal haladta meg a tavalyit. Bentley-ből 12 darab kelt el, de a Lamborghini és a Ferrari sem panaszkodhat, 9, illetve 6 eladott járművel. 

Gazdára talált egy darab a Rolls-Royce történetének első terepjárójából, a Cullinan nevű modellből is. Ennek az ára 315 ezer eurótól indul, de a választott extráktól függően felmehet 500 ezerig, amire még rájon az áfa. Ebben az árban már a Viewing Suite modul is benne van, a hátsó bőrülések gombnyomással forgathatóak, hogy az utasnak ne kelljen a nyakát tekergetnie, ha ki akar nézni az ablakon. A 12 hengeres, 563 lóerős, négykerék meghajtású Rolls-Royce modellből ez az első darab, amit Közép-Kelet-Európában értékesítettek.  

A használt luxusautók piaca egyelőre stagnál, április végéig ugyanannyit adtal el, mint tavaly, 26 darabot. Az autópiacnak ez az egyetlen szegmense, ahol használt járműből kevesebbet adnak el, mint újból. A nagy sorozatban gyártott személygépkocsik esetében minden egyes újonnan eladottra három használt jut. 

A világ legerősebb és leggyorsabb autójából is adtak el

A Bugatti hazai márkaképviselete szintén pompásan kezdte az idei évet, eladta ugyanis az első Chiron modellt a dél-kelet-európai piacon. Ez nagy szó, mivel a Bugatti Chiron a luxuskategóriában is a felső szinten helyezkedik el, a tervek szerint mindössze 500 darabot gyártanak belőle, s valamennyi személyre szabott lesz. 

A Bugatti Chiron 2,5 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, 300 km/órára pedig 13,6 másodperc alatt gyorsul fel. Mivel 1 500 lóerő van benne, a tesztpályán pedig elérte a 400 km/órás sebességet, a gyártó azt ajánlja, hogy a jövendő tulajdonos végezzen el egy speciális vezetői tanfolyamot, mielőtt volánhoz ülne. A Bugatti Chiron a világ legerősebb és leggyorsabb, közúti forgalomban használható járműve. Mindezek a legek az autó 2,6 millió eurónál kezdődő árában is tükröződnek. A Bugatti Chiron minden idők legdrágább, Romániában értékesített személygépkocsija, tulajdonosa azonban nem hazai, hanem az egyik leggazdagabb bolgár üzletember. 

Bár a romániai újgazdagok sem garasoskodnak, ha a státusukat érzékeltetni hivatott beruházásokról van szó, ennyi pénzt idehaza autóra még csak az eurómilliárdos Ion Țiriac adott ki, 2016-ban 1,6 millióért vett egy Ferrarit. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?