Tíz évre befagyasztaná a rönkfa exportját a nagyobbik kormánypárt elnöke

Törvénybe foglalná a rönkfa exportjának 10 évre szóló tilalmát Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A nagyobbik kormánypárt vezetője szerint az a cél, hogy a fát Romániában dolgozzák fel, és a kész áru kerüljön kivitelre.

Ez ügyben Dragnea megtette a lépéseket, és benyújtott egy törvénytervezetet.

„Aki fát akar exportálni, az feldolgozott formában tegye, hogy a hozzáadott érték az országban maradjon. Miután egyesek évekig úgy tettek, mintha nem látnák az ezen a területen kialakult maffiát, most arra ébredtek, hogy leckét adjanak nekünk. Mit tettek ők a kivitel leállítása érdekében? Eltekintve attól, hogy támogattak néhány olyan személyt, akik nagy mennyiségben exportáltak? Hirtelen felébredtek, és észrevették, hogy mi történik Romániában. Az elmúlt két évben Romániában nőtt a termékfeldolgozási kapacitás, most pedig további intézkedéseket hozunk e terület támogatásáért” – írta Facebook-bejegyzésében Dragnea, aki a képviselőház elnöke is egyben.

Az indoklás szerint a törvény meghatározza az erdők fenntartható gazdálkodásának alapelveit, ideértve az erdészeti alap kiterjesztését, a fenntartható erdőgazdálkodás mutatórendszerének összehangolását az Európai Unióval, az erdei ökoszisztémák biológiai sokféleségének megőrzését és javítását.

Cél továbbá az erdők éghajlatváltozáshoz való folyamatos alkalmazkodása, ésszerű, a természetes egyensúlyt megőrzését szem előtt tartó erdőgazdálkodás bevezetése.

„Az erdészeti erőforrás védelme érdekében, 2020-tól kezdve 10 évig tilos a rönkfa exportálása” – áll a törvényjavaslatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?