Becsődölhet a világ egyik legismertebb séfjének az étteremlánca

Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata, írja az MTI. A csődhelyzet több mint ezer állást veszélyeztet.

Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja.

 

Oliver Facebook-oldalán is köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt években szívvel-lélekkel dolgoztak. Mint írta, „mélyen elszomorítja”, hogy ez lett a vége.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására. A cég azóta bezárt 13 éttermet és 600 alkalmazottat elbocsátott, de az újabb csődhelyzet további 1 300 állást veszélyeztet.

A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot.

Az index.hu megtudta: a csődhelyzet csak a brit éttermeket érinti, tehát többek között a magyar fővárosban található Jamie's Italian is biztonságban van.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?