Isărescu a béremelésekről: a rosszul adagolt gyógyszer többet árt, mint használ

A rosszul adagolt gyógyszer többet árt, mint használ - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója a kormány által bevezetett közalkalmazotti béremelésekre utalva.

A valós gazdasági növekedés mindenképpen dicséretes, de ezt lehetőleg a gazdasági egyensúly megbontása nélkül kell elérni, mert minden kiegyensúlyozatlanságot előbb-utóbb kezelni kell, és ha ezt nem történik meg „finoman”, megteszi a piac „meredeken”, ami a gazdasági bővülés visszaeséséhez vezethet - magyarázta a jegybank elnöke, amikor arról kérdezték, hogy büszkeségre ad-e okot az 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

„Szerencsésebb a kiegyensúlyozott növekedés, amely nem generál nagy hiányt” - mondta Isărescu. A jegybank elnöke szerint ami most történik, kiegyensúlyozatlanságot okoz, ami hosszú távon komoly veszélyeket rejt magában, és a BNR korrekciós közbelépésének korlátai vannak. Hozzátette: a BNR soha nem volt a gazdasági fejlődés ellen.

„Az adagolás. Ez a kulcsszó a béremelések esetében is. Persze választási évben nem könnyű helyesen adagolni, de figyelembe kell venni, hogy - akár az orvoslásban - a rosszul adagolt gyógyszer többet árt, mint használ” - szögezte le Mugur Isărescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?