Minden cég a Facebookon nyomul, csak egy bank vonul ki a közösségi oldalakról

Fittyet hány az egyik legnagyobb romániai bank arra a közkeletű vélekedésre, hogy ami nincs a Facebookon, az olyan, mintha nem is létezne. Az áruházak ellenben gőzerővel posztolnak, a legsikeresebbeknek több millió követőjük van.

Június 1-i hatállyal megszünteti Facebook fiókját az Unicredit Bank romániai leányvállalata. A pénzintézet a továbbiakban kizárólag a saját digitális csatornáin keresztül fog kommunikálni azt ügyfeleivel. A negyedik legnagyobb hazai banknak számító Unicredit már tavaly márciusban felfüggesztette a közösségi médiában folytatott kommunikációját, azt követően, hogy világméretű botrány robbant ki, amiért a Cambridge Analytica cég mintegy 50 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg illegálisan.

Az olasz többségi tulajdonban levő bank vezetői szerint a felhasználók személyi adatainak biztonságát azóta sem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért döntöttek a kivonulás mellett. Az Unicredit egyébként nem volt különösen aktív a Facebookon, csupán 75 ezer követővel büszkélkedhetett.

Rengeteg követőjük van az áruházláncoknak

A pénzintézet lépése szokatlannak minősül, a közösségi média ugyanis napjainkban az egyik a fő, s egyre népszerűbb kommunikációs csatorna a vállalatok és a fogyasztók között. A kolozsvári székhelyű Transilvania nem csupán a legnagyobb hazai bank, a Facebookon is a legnépszerűbb a hazai pénzügyi szektoron belül, 575 ezer követővel, megelőzve a Román Kereskedelmi Bankot (BCR), melynek 335 követője van. Az EON honlapját kb. 600 ezren kedvelik, a Vodafone-nak 1 millió, a Telekomnak pedig 1,3 millió követője van.

A Facebook igazi gigászai idehaza azonban a nemzetközi áruházláncok. A Profinak 995 ezer követője van, a Lidl posztjaira 2 millióan kíváncsiak, az Auchan követőinek száma 3,5 millió, a Carrefourt pedig 10 millióan kedvelik. Ez utóbbiban van egy kis turpisság, mivel a francia mamutcég egy nemzetközi fiókot működtet a közösségi médiában, melynek román nyelvű szekciója is van, a 10 millió követő többsége tehát minden bizonnyal nem hazai.

A romániai áruházak aktivitása a közösségi médiában nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó, a lényegesen nagyobb piacon működő, első számú brit kiskereskedőnek számító Tescónak ugyanis 2,5 millió követője van.

Nem fordítanak hátat, terjeszkednek

Bár időről-időre bebizonyosodik, hogy a felhasználók személyi adatai illetéktelenek kezébe kerülhetnek, a cégek elsöprő többsége biztosan nem fog hátat fordítani a közösségi médiának, sőt, terjeszkedik. A BCR illetékesei például nemrég jelentették be, hogy a második legnagyobb hazai bank immár az Instagramon is nyomul.

Globálisan a Coca-Cola a legnépszerűbb márka a Facebookon, 107 millió követővel, megelőzve a McDonald’s-ot, melyre 79 millió ember kíváncsi. A Pepsi nem csupán az eladások tekintetében, hanem a Facebookon is jócskán le van maradva nagy riválisa mögött, követőinek száma mindössze 37 millió. Ennél a KFC gyorséttermek, a Red Bull energiaital és a Converse szabadidő cipők is több embert érdekelnek, 53, 48, illetve 45 milliót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?