Európai uniós nagyhatalom Románia, egyelőre csak diótermesztésben

Az ország legnagyobb dióültetvénye és Európa legnagyobb diófaiskolája is Maros megyében van.

Immár második éve Románia az Európai Unió legnagyobb diótermelője. Az európai dió legnagyobb felvevőpiacának számító Egyesült Államok mezőgazdasági ügynökségének adatai szerint 2017-ben 45 800 tonna dió termett idehaza, aminek köszönhetően megelőztük a 42 400 tonnát felmutató, addigi kontinenselső Franciaországot és a 16 ezer tonnát szüretelő Spanyolországot.

Egy évvel korábban még csak 34 ezer tonnát termeltünk, ám 2017-ben a hektáronkénti termésátlag kiemelkedő volt, ráadásul nőtt a termőkorban levő ültetvények területe. A 2018-as termés valamivel kisebb volt, mint az egy évvel korábbi, 44 ezer tonna, ám uniós viszonylatban ez továbbra is rekordmennyiség.

Maros megyében van a legnagyobb diófaiskola

Az ország legnagyobb diótermelője a marosvásárhelyi székhelyű Nucifere Regia kft. Az, egy helyi román üzletember tulajdonában levő vállalkozásnak 70 hektár diósa van Maros megyében, s folyamatban van az ültetvény területének megduplázása. A vállalkozás működtet egy dióra specializálódott faiskolát is Vásárhely közelében, 6 hektáron, ahol kizárólag idehaza nemesített fajtákkal foglalkoznak.

Ez Tóth József, a Nucifere Regia igazgatója szerint nemcsak Románia, hanem Európa legnagyobb diófaiskolája. Az onnan származó csemetékkel három év alatt 400 hektárt ültettek be a termesztők országszerte, az idei évre pedig további 200 hektárra van kilátás. „Az országutak szélén és az emberek kertjében levő diófák nem fajdiók, egyik évben teremnek, a következőben lehet, hogy nem. A fajdiók esetében lehetőség van a termés szabályozására” – nyilatkozta a Maszolnak Tóth József.

A Nucifere Regia ültetvényeiről, mivel a fák csak ötévesek, egyelőre nem szállítanak eladásra. 10-15 dió már tavaly is volt egy fán, ám nagyüzemi szüretelésre alkalmas mennyiségben 7 éves korukban kezdenek teremni, magyarázza a cégvezető. Egy hét éves ültetvényen hektáronként 800 kg körüli a termés, a 2,2 tonnás maximumot pedig a 12-ik évtől éri el.

Egy hektár 4500 eurós jövedelmet termel

A dió kilóját 10-12 lejért lehet eladni, a dióbél ára pedig 25-30 lej körül van, ami azt jelenti, hogy egy hektár, ideális korban levő diós évi kb. 4500 euró jövedelmet termel. Ez valamivel több, mint egy hektár diós telepítési költsége. Egy hektár ültetvény gondozása évi 500-600 euróba kerül, azonban ennek egy részét, közel 200 eurót, a tulajdonos visszakapja állami szubvenció formájában.

Vegyszermentes biogazdálkodás esetén a szubvenció lényegesen magasabb, meghaladja a 600 eurót. Olyan fajdiók is vannak, melyeket nem a termésükért, hanem a faanyagért termesztenek, a diófa ugyanis a bútoriparban keresett alapanyagnak számít. 

A romániai diósok összterülete jelenleg megközelíti a 8000 hektárt. Tóth József reményei szerint néhány év leforgása alatt ez 20 ezer hektárra nőhet, ami azt jelenti, hogy diótermesztésben világelsők leszünk. Úgy véli, érdemes családi vállalkozásként belevágni a diótermesztésbe, ugyanis hosszú távon stabil jövedelmet biztosít. Azok többsége, akik diótermesztésre adják a fejüket, 3-5 hektárt ültetnek be, de vannak olyanok is, akik pályázati pénzből 20-30 hektáros ültetvényeket létesítenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?