Johannis: alkotmányellenes a fiataloknak szóló megtakarítási számlákról szóló törvény

Klaus Johannis államelnök csütörtökön alkotmányossági kifogást emelt a Junior Centenar megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény ellen. 

A kormány 2018/104-es sürgősségi rendeletébe foglalt előírások egy része alkotmányba ütközik, és így alkotmányba ütközik a rendeletet jóváhagyó törvény is, állítja az államelnök a taláros testületnek elküldött óvásában, rámutatva, a parlament április 10-én küldte át neki a törvényt kihirdetésre.Az államelnök többek között elmarasztalja a törvény személyes adatok feldolgozására vonatkozó előírásait, tekintve, hogy a törvénybe foglalt program haszonélvezői kiskorú személyek, és az előírás az összes romániai kiskorúra vonatkozik, pedig csak egy részük vesz majd ténylegesen részt a programban. Johannis szerint tiszteletben kellett volna tartani az arányosság elvét, és csak azoknak a kiskorúaknak az adatai kerüljenek feldolgozásra, akiknek a törvényes képviselői úgy döntenek, részt vesznek a kormány programjában. 

Johannis ugyanakkor kritikával illeti a szóban forgó megtakarítási számlák megnyitási módját, illetve annak módját is, ahogyan az összegeket el lehet helyezni ezeken a számlákon. 

Az államelnök elmarasztalja azt az előírást is, amely szerint az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet, de a kiskorúak örökbe fogadása esetén az örökbefogadó szülők kötelesek az évi összegeket továbbra is befizetni. Ez sérti az örökbefogadó szülők jogait, ugyanis a többi szülő esetében az összegek befizetése nem kötelező jellegű, mutat rá Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?