Betétdíj: Székelyföldön próbáltuk ki, működik-e az üvegvisszaváltás

Kínos helyzetbe kerültek a romániai boltok a betétdíjas rendszer miatt, mert úgy lépett hatályba a visszaváltható csomagolóanyagról szóló sürgősségi kormányrendelet, hogy az illetékes minisztériumok nem készítették el az alkalmazási módszertant. Több székelyföldi üzletben is kipróbáltuk, hogyan (nem) működik az 50 banis betétdíjas rendszer.

Pár üveggel a szatyrunkban indulunk útnak Csíkszeredában, hogy kipróbáljuk, vissza tudjuk-e váltani az egyébként sok energiával előállított csomagolóanyagot. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy mire kell odafigyelnünk, mit ír elő a jogszabály. A sürgősségi kormányrendelet – amelyet múlt év közepén fogadott el a kabinet – a többi között előírja, hogy március 31-től 50 banis betétdíjat számítanak minden újrafelhasználható (újratölthető) és visszaváltható csomagolású termékre. A betétdíjat a boltok visszaadják, amennyiben visszavisszük a csomagolást.

Az üzleteknek tájékoztatniuk kell az ügyfeleket vásárláskor, hogy a pénzt visszakapják a csomagolás visszavitelekor. Előírás, hogy a boltoknak akkor kell visszavenniük a csomagolást, amennyiben az nem rongálódott meg. A lakónegyedi kisboltok eldönthetik, hogy csatlakoznak-e a rendszerhez, ám a nagyobb üzleteknek már kötelező a betétdíjas rendszer alkalmazása, főleg ha a vásárló nyugtával tudja bizonyítani, hogy a csomagolást onnan vásárolta. A kereskedők, akiknek üzletfelületük nagysága többszáz négyzetméter, kötelesek visszaváltási pontokat kialakítani, ahová nyugta nélkül is visszaválthatjuk a csomagolóanyagot. A boltoknak tehát plusz terhet jelent a jogszabály, hiszen meg kell szervezniük a csomagolóanyag tárolását és szállítását, illetve fedezniük kell az ezzel járó kiadásokat. A jogszabály továbbá azt is előírja, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a termékeken, ha a csomagolás visszaváltható. Kötelesek az árcímkén külön kiírni a termék árát és a betétdíj összegét.

A sarki boltban jól meglepődnek

Elsőként egy csíkszeredai tömbház alatti kisboltba vezet az utunk, nemcsak azért, mert ez van a legközelebb, hanem azért is, mert itt kedvesek és segítőkészek az eladók. Mármint általában azok, mert most nem kis megrökönyödést okozunk az üveg-visszaváltási kísérlettel. Nem tudnak az új szabályozásról, nem is hallottak róla – számolnak be a boltban.

Az elárusítónő első meglepetéséből ocsúdva azért elárulja, hogy valójában már régóta működtetnek egyfajta betétdíjas rendszert, ám nem a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet alapján. Néhány sör- és ásványvízmárka gyártója már évek óta gondoskodik arról, hogy az üvegek visszakerüljenek a gyártósorra, ezért betétdíjat számolnak fel értékesítéskor a boltok. A nyugtán viszont nem szerepel a betétdíj összege, ezért az eladó kézzel írja rá, mekkora összeggel fizetett többet a vásárló a sörös és az ásványvizes üvegért, tehát hogy hány lej jár vissza, ha az üres palackokat visszajuttatjuk – tudjuk meg. Bár sörös üvegek kocognak a szatyrunkban, mivel nem tudjuk bizonyítani, hogy itt vásároltuk, továbbállunk.

A csíkszeredai üzletláncban is hoppon maradunk

A kisbolt után nagyobb üzletet veszünk célba. A csíkszeredai Merkúr egyik áruházába visz az utunk, pontosabban a raktár környékén nézelődünk, hátha nagyobb szerencsével járunk. Érdeklődésünkre a pénztárhoz küldenek, mondván hogy „a kasszások tudják ezeket a dolgokat”. A pénztárnál sem sokat tudnak az új jogszabályról, cserébe itt is elmondják, hogy néhány termék esetében már évek óta alkalmazzák a betétdíjat.

„Vagány dolog” lenne az üvegvisszaváltás

A csíkszeredai és a székelyudvarhelyi Kaufland az utolsó reményünk. Első körben a csíkszeredaiba térünk be. Némi izgalommal lépünk az információs pulthoz, ahol meglepő lelkesedéssel fogadja érdeklődésünket a szolgálatos felvilágosító hölgy. Megtudjuk, bár az üzletben értesültek a visszaváltásra vonatkozó rendelkezésről, alkalmazási módszertan hiányában nem történt konkrét lépés az ügyben. „Vagány dolog lenne, ha működne az üvegvisszaváltás, máshol ez már rég működik, persze mi itt mindennel le vagyunk maradva” – mondja, és biztat, hogy próbáljuk meg Székelyudvarhelyen, hátha sikerrel járunk.

Ezt követően vesszük fel a kapcsolatot a Kaufland Románia sajtóosztályával, és kérünk hivatalos tájékoztatást arról, hogyan áll az áruházlánc a hatályban lévő sürgősségi rendelet előírásaival. Gina Cătălina Ungureanu a kommunikációs osztálytól levélben emlékeztet, hogy a Kaufland 2018 óta visszaváltható automatákat szerelt fel az üzletlánc parkolóiban, ahol üveget, műanyagpalackot, alumíniumdobozt válthatnak vissza a vásárlók olyan szelvényért cserébe, amellyel árkedvezményt kapnak.

Ami a betétdíjas rendszert illeti, a Kaufland visszaadja a díj összegét azoknál a termékeknél, melynek címkéjén szerepel, hogy a csomagolás visszaváltható – tájékoztat Gina Cătălina Ungureanu. A helyzet pikantériája, hogy az új jogszabály alkalmazási módszertanának hiányában a gyártók sem kaptak eligazítást és tájékoztatást a betétdíjas rendszerről, így nincs tudomásunk arról, hogy ilyen címkéjű termékeket piacra dobtak volna. Korábban Cosmin Teodoru, a környezetvédelmi minisztérium felelős igazgatója úgy nyilatkozott, fel sem merült, hogy halasszák a betétdíjat előíró jogszabály hatályba lépését, mert „mindenki tudja, mi a feladata”. Tapasztalatunk szerint nem ez a helyzet, és ennek oka elsősorban az, hogy az illetékes minisztériumok nem készítették el az alkalmazási módszertant, holott erre hónapok álltak rendelékezésükre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?