A Dacia gyár alkalmazottai is tiltakoznak a kormány épülete előtt

Több száz, különböző iparágakhoz (többek között vegyipar, hajózási és gépjárműipar - Dacia és Ford üzemek) tartozó szakszervezeti képviselő tart kedden sztrájkőrséget a kormány székhelye előtt, azt követelve, hogy a kabinet dolgozzon ki projekteket az iparágak fejlesztésére, és az állam támogassa az országos érdekű javakat termelő üzemeket. 

A tüntetők Olt, Bákó, Argeş, Konstanca, Brassó és Beszterce-Naszód megyéből érkeztek, kormányellenes szlogeneket skandálnak: "PSD, ne feledd, Románia nem a tied", "Dragnea, ne feledd, a börtön vár téged!". 

Az Ipari Szakszervezeti Föderációk Szövetsége bejelentette, elégedetlenek, mert a kormány nem ismeri el a feldolgozó iparnak az ország gazdaságában betöltött fontos szerepét. Követelik, hogy az állam támogassa a feldolgozó iparban dolgozók utánpótlását megfelelő szakképzések biztosításával, és hozzon a hazai iparágak fejlesztését, az itthon gyártott javak népszerűsítését célzó intézkedéseket. 

Kérik a kormánytól az általános kollektív munkaszerződés, valamint az ágazati munkaszerződések aláírását, és annak a jognak a biztosítását, hogy a szakszervezet kirobbantsa a kollektív munkakonfliktust, amennyiben a munkáltató nem fizeti ki a dolgozók bérét. A kormány biztosítson ugyanakkor döntő szerepet a szakszervezeteknek a társadalmi párbeszédben, követeli a szakszervezeti tömb. 

Az Ipari Szakszervezeti Föderációk Szövetségéhez a következő tömbök tartoznak: a Vegyipari és Petrolkémiai Szabad Szakszervezetk Föderációja, Solidaritatea Metal Szakszervezeti Tömb, Înfrăţirea Gépjárműgyártó Szakszervezetek Föderációja, Faipari Szakszervezeti Tömb, BNS Ipai Föderáció és CONFPELTEX Föderáció. 

Kapcsolódók

Kimaradt?