Az év kenyere: csíkszentmártoni és konstancai pékséget díjaztak

Az aradi Expón zajló GastroPan nemzetközi sütőipari szakkiállítás második napján az Év kenyere-díj kiosztását kísérte nagy érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan ipari és kézműves kenyér kategóriában hirdettek győztest.

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb ipari technológiával készült kenyér címéért olyan pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhettek, akik naponta minimum 500 kilogramm kenyeret állítanak elő.

A nyertes alkotást – az élesztőmentes, rozsos pityókás kenyeret – a csíkszentmártoni Bocskor Pékségből Bocskor István készítette. A kenyér ízét és állagát egy különleges kovásznak, a felhasznált természetes alapanyagoknak és az előkeleszítésre és kelesztésre szánt időtartamnak köszönheti. (A további helyezések: 2. Roșu Gabriela – Vel Pitar, Bukarest, 3. Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugos, különdíj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton.)2019 legjobb kézműves kenyerének a 10 féle lisztből és 10 féle magból készült kenyeret választották, amelyet Geambazu Domnica konstancai pék készített. A kategóriába olyan pékek jelentkezhettek, akik naponta maximum 150 kg kenyeret állítanak elő. A konstancai GNF Bakery Products pékjének kenyere többek közt lenmagot, tökmagot, mákot, szezámmagot, köményt, quinoát, kendermagot, napraforgómagot, chiamagot és psylliumot tartalmaz. (A további helyezések: 2. Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, 2. Diamantis Papapanagis – Rawoil Import Srl., Mărăcineni; különdíj: Beldiman Samson Giorgian – Adriana Bolgiu SNC, Urlați, Gál Rozália – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Konstanca.)A szakmai zsűri idén egy nemzetközi díjat is átadott a leginnovatívabb kenyér elkészítéséért magyarországi, sokorópátkai Pedró Pékség pékjének, Takó Zoltánnak, aki a „Szerencsetarsoly” nevű kézműves kenyerével érdemelte ki az elismerést.

A pékversenyeken díjazták a kenyértésztából készült műalkotásoknak is beillő díszmunkákat is, az első helyet Tarr György a Pedró Pékségből érdemelte ki a kereszténység jelképei által ihletett kompozícióval, és az övé lett a legfinomabb péksütemény is, egy csirkemelles, fokhagymás paraj taréj.

A GastroPan szombaton, az utolsó napon 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expo kiállítási központban.

Kapcsolódók

Kimaradt?