Winkler Gyula: a Közös Agrárpolitika a tét

Az erdélyi, székelyföldi gazdák érdeke, hogy 2021 után is megmaradjanak a mezőgazdasági támogatások, amelyeket az EU a Közös Agrárpolitikán keresztül biztosít, azért fogunk küzdeni az Európai Parlamentben, hogy ez az álláspont érvényesüljön a támogatáspolitika vitáján – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő vasárnap délután Atyhában, ahol gazdafórumon vett részt. 

Mint elmondta, a Közös Agrárpolitika területén mindenképpen várhatóak változások, de még tart a vita, hogy milyen prioritások mentén történjenek meg ezek a változások. „A Közös Agrárpolitika reformjára sor kerül, de a májusi európai parlamenti választások eredményén múlik, hogy azok lesznek-e többségben, akik a kis- és közepes farmokat, a családi gazdaságokat részesítik előnyben, vagy azok, akik a nagy területen zajló, ipari mezőgazdaságot szeretnék megerősíteni. Jelenleg zajlik a 2021 utáni költségvetés vitája az Európai Parlamentben, a Közös Agrárpolitika fejezetnél több mint hétezer módosítási indítványt nyújtottak be, ezek közül nekünk azokat kell megvédeni, támogatni, amely a székelyföldi, erdélyi gazdákat szolgálják” – emelte ki Winkler Gyula.

Elmondta, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően az erdélyi mezőgazdaság jelentős fejlődésen ment át az elmúlt években. A statisztikai adatok szerint Korond községbe csak 2018-ban több mint 7 millió euró területalapú támogatás érkezett, 1,4 millió euró az állattartási támogatás értéke a községben, amelyhez Atyha is tartozik, a közbirtokosság pedig több mint 5,5 millió euró európai támogatásban részesült. Hargita megyében a területalapú támogatás éves értéke meghaladja a 70 millió eurót.

Kimaradt?