Befagyasztották a lakossági villamos energia árát

Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által megszabott, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában.

A kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára. A szabályozott energiaár térségenként eltérő és a dobrudzsai 364 lejtől a munténiai 470 lejig terjed megawattóránként, amihez még hozzáadódik a jövedéki adó, az áfa, és a zöldenergia-támogatás. 

Az Economica.net gazdasági szakportál szerint a piaci szereplők által bírált intézkedéssel a kormány valójában azt próbálta megelőzni, hogy az energiaszektorra kivetett többletadót a szolgáltatatók a lakossági fogyasztókra terheljék. A tavaly év végén kiadott, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis - a bankokra kivetett úgynevezett "kapzsisági illeték"  mellett - külön többletadóval terhelte az energiaszektor szereplőit. A többletadó szerint az érintettek a forgalmuknak nem 0,1 százalékát, hanem 2 százalékát kell befizetnük.

Nem kizárt a drágulás

Bár a 114-es sürgősségi kormányrendelet szerint 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára, a drágulás mégsem kizárt. Korábban megkeresésünkre az országos energiaügyi hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán emlékeztetett, hogy tavaly augusztus óta a villamosenergia-forgalmazók nagy veszteséget halmoztak fel a növekvő árak miatt. Rámutatott, ezzel szemben az ANRE a 2018 közepétől megállapított és azóta érvényben lévő fogyasztói árakat nem módosította, tehát azóta gyakorlatilag veszteségesen forgalmazták az áramot a végső forgalmazók. Ezeket a hiányokat a forgalmazóknak vissza kell kapniuk, erre a decemberi sürgősségi kormányrendelet is kitér – mondta az ANRE alelnöke. „Emiatt ebben az évben nem lesz magasabb a fogyasztói ár, de számottevő csökkenésre sem kell számítani. Jövő évtől ellenben már drágulás jöhet” – figyelmeztetett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?