A hazai gázfogyasztás felét fedezné a Fekete-tengeri gáz

Románia jelenlegi fogyasztásának csaknem felére elegendő földgázt lehet kitermelni a Fekete-tenger Neptun talapzatában tavaly felfedezett mélytengeri lelőhelyről - tudatta pénteken internetes kiadásában a Adevărul című lap az OMV Petrom közleményére hivatkozva.

Az osztrák OMV csoporthoz tartozó román Petrom és az ExxonMobil 2012 februárban jelentették be, hogy jelentős földgáztartalékot fedeztek fel a Fekete-tengeren végzett közös kutatásaik során. A Petrom mostani közlése szerint a háromdimenziós szeizmikus mérések igazolták, hogy évi 6,5 milliárd köbméter földgázt lehet kitermelni a román felségvizekhez tartozó, a román parttól 170 kilométernyire lévő Neptun térségben. A teljes tartalék becslésük szerint 42-84 milliárd köbméter közöttire tehető.olaj

A két cég egymilliárd dollárt fektet be a szeizmikus kutatásba és a próbafúrásokba, amelyek az idei év végén kezdődnek. Amennyiben a kutatások igazolják földgáz kereskedelmi hasznosításának lehetőségét, a kitermelés az évtized végén kezdődhet meg.

Az ExxonMobil 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatják fel a Fekete tenger kontinentális talapzatának földgázlelőhelyeit. Az általuk most vizsgált Neptun térség csaknem tízezer négyzetkilométer területű, ahol a tenger mélysége 50 és 1700 méter között változik. A szakemberek becslése szerint a tengerfenéktől további 3000 méternyi mélységig kell lefúrnia a szondának, hogy elérje a lelőhelyet.

Kimaradt?