Székelyföldi is van a legjobban fizető vállalatok között

Hét erdélyi megye 17 képviselője szerepel a Ziarul Financiar gazdasági napilap által összeállított, az ország 50 legjobban fizető cégét tartalmazó listán. A legtöbb céget Temes adja, a legjobb helyezés egy Kolozs megyeié.

Pazar lehet légiirányítónak lenni Romániában, legalábbis ami a fizetést illeti. A hazai reptereken a légiirányításért felelős, állami tulajdonban levő Romatsa Rt. alkalmazottai a legjobban fizetett munkavállalók az országban, átlagban havi nettó 21 832 lejt visznek haza. Ez több mint 4000 euró, a Romatsa munkatársai tehát a legtöbb nyugat-európai országban is jólkeresőnek számítanának. Hozzájuk képest még a pilótákat is foglalkoztató állami légitársaság alkalmazottai is gyengén keresnek, a Taromnál ugyanis csak 5 184 lej az átlagfizetés.

A bérezés tekintetében a második legnagyvonalúbb cég a Microsoft. Az amerikai informatikai vállalat hazai munkatársai átlagosan nettó 10 015 lejt keresnek. A harmadik helyen szintén egy állami vállalat áll, a Nucleoelectrica Rt. A cernavodai atomerőművet üzemeltető részvénytársaságnál az átlagfizetés 7 724 lej. A negyedik a világ egyik legnagyobb távközlési vállalatának számító svéd Ericsson, az ötödik pedig egy informatikai gigász, az IBM, 7 649, illetve 7 494 lejjel.

Az első tízben nyolc bukaresti és két kolozsvári székhelyű cég van, ami nem meglepő, lévén, hogy a nettó átlagbér tekintetében a főváros az országos listavezető, Kolozsvár pedig a második. A kincses városban két legbőkezűbb munkáltatója multinacionális vállalat, az informatikai szolgáltatásokat nyújtó Endava és Softvision, melyeknél 7 425 és 6 803 lej a nettó átlagkereset. A két kolozsvári multinál összesen 3 ezer ember dolgozik.

Annak ellenére, hogy Hargita megye nemrég még országos sereghajtó volt a nettó átlagbér tekintetében, s jelenleg is a rangsor hátsó harmadában foglal helyet, a legjobban fizető cégek között van egy képviselője, a Romaqua. A borszéki székhelyű, ásványvizet, üdítő italokat és sört palackozó részvénytársaságnál a dolgozók átlagban havi 3 120 lejt visznek haza. A vállalatnak 1 911 alkalmazottja van.

A legmagasabb béreket fizető cégek 50-es toplistáján a bukaresti székhelyű vállalatok vannak túlnyomó többségben, Erdélynek 17 képviselője van, lényegesen több mint Havasalföldnek és Moldvának. A legtöbb céget, hetet, Temes adja, Kolozs és Szeben hármat, Brassó kettőt. Marosból egy állami vállalat, a gázelosztó hálózatot üzemeltető Delgaz Grid került fel a listára. Némi meglepetésre egy Szilágy megyei, zilahi cég is felkerült a listára, ráadásul pont a Silcotub, melynek alkalmazottai augusztusban utcára vonultak, magasabb béreket követelve. Az argentin tulajdonban levő részvénytársaságnál a nettó átlagkereset 4 042 lej, ami a Szilágyságban kifejezetten szép pénznek számít.

A ranglistán 14 állami vagy önkormányzati tulajdonban levő vállalat szerepel. A versenyszférából a legtöbbet fizető cégek zömét a gépjárműipar, az informatikai-, a telekommunikációs ágazat és a kőolajipar adja. Általános fogyasztási javakat termelő vállalat, a Romaqua mellett, kettő van az első 50-ben: a Coca-Cola HBC és az Ursus Breweries. Legtöbb alkalmazottja, 13 300, a lista 13. helyén álló OMV Petromnak van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?