Ekkora volt a nettó átlagkereset tavaly novemberben

Novemberben 4 658 lej volt a bruttó átlagbér Romániában, 2,8 százalékkal több, mint októberben. A nettó átlagkereset ekkor 2 792 lej volt, 72 lejjel (2,6 százalékkal) több, mint az előző hónapban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból

A legjobban az IT szektorban lehetett keresni, itt a nettó átlagbér elérte a 6 835 lejt, a legrosszabbul a turizmusban fizettek, itt átlagban 1 589 lejt vittek haza az alkalmazottak.

Figyelembe véve a fogyasztói árak változását is, 2017 novemberéhez képest 2018 novemberében a bérek reálértékben 9,5 százalékkal nőttek, 2018 októberéhez képest a növekedés 2,7 százalékos. 

A legtöbb gazdasági ágban a nominális nettó átlagbér nagyobb volt novemberben, mint októberben, ezt elsősorban a különböző típusú év végi prémiumok okozták. A nettó kereset növekedését részben a bevételek növekedése, részben az alacsonyan képzett munkaerő elbocsátása okozta. 

A legnagyobb nettó bérnövekedést (+52,6 százalék) az erdészet és erdőkitermelés, a legnagyobb csökkenést (-8,3 százalék) a kohászat területén regisztráltak. Az állami szektorban a közigazgatásban 1,5 százalékkal, az oktatásban 1,1 százalékkal, az egészségügyben 0,6 százalékkal kerestek többet.

Kapcsolódók

Kimaradt?