Hamarosan kezdődik a Szamos-part rehabilitációja Kolozsváron

Újabb lépést tett a kolozsvári városvezetés a Szamos-part rehabilitációja érdekében: a szerdai tanácsülésén elfogadta a Szamos két szakaszának felújításával kapcsolatos sarokszámokat.

Az önkormányzat tervei szerint gyalogos-biciklis-szabadidős övezetté változik a Szamos-part Dónát negyed és a belváros közötti, illetve az egykori ipari zónának számító Armătura park környéki szakasza, és összesen nyolc gyaloghíd is épül. A felújítás során parkosított szabadidős övezeteket alakítanak ki, a sétányok mellett bicikliút is épül. A tervek szerint a Szamos Dónát negyedi szakaszán fasorokat ültet az önkormányzat, és jelentősen fejleszti a zöldövezetet.

Az Armătura park környékét 22 millió lejből, a Dónát negyedi szakaszt pedig 116,5 millió lejből újítaná fel a városvezetés. A Sportcsatnok környékén bicikliútra és gyalogosövezetre 19,7 millió lejt költenének el.

A Szamos-part felújítására tavaly júniusban nemzetközi ötletbörzét hirdetett meg az önkormányzat, most a nyertes, Práctica cég terveit készül kivitelezni. Az önkormányzat tanácsosi testülete korábbi,  november 19-én megtartott ülésén jóváhagyta a partszakaszok felújításának övezeti városrendezési tervét (PUZ), így a polgármesteri hivatal előtt megnyílt a lehetőség arra, hogy EU-s támogatásra pályázzon. A kivitelezést vállaló cégnek 36 hónap alatt kell befejeznie a munkálatokat. 

„A projekt szempontjából fontos a mai döntés, hiszen ezzel egy további akadály hárult el az uniós források lehívása elől. Bízom abban, hogy a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus lejárta előtt megpályázhatja az önkormányzat a kivitelezéshez szükséges összegeket”– mondta Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos.

Kimaradt?