FRISSÍTVE - Szerdán beindult a forgalom a Nyárádtő és Radnót közti autópálya-szakaszon

Szerda délután átadják a forgalomnak a Marosvásárhelyt Aranyosgyéressel összekötő autópálya Nyárádtő és Radnót közti szakaszait. Ezek együttes hossza közel 14 kilométer – számolt be az Erdély TV. FRISSÍTÉS: Megnyitották a forgalom előtt az autópálya-szakaszt.

Műszaki és minőségi szempontból már megvizsgálta a közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) átvételt felügyelő bizottsága a Marosugra-Radnót közötti pályaszakasz dossziéját. Ezt követően a terepen is meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy a kivitelező valóban jó munkát végzett.

„Az aszfalt keménysége kitűnő, ami biztonságossá teszi a közlekedést. Jó minőségű, bordás jelek vannak, amelyek élettartama legkevesebb 3-4 év. Ennek köszönhetően, amennyiben a gépjárművezető fáradt, netán elalszik, amint autójával rámegy, a rezgés megébreszti és elkerülhető egy esetleges közúti baleset” – nyilatkozta az ETV-nek Cristian Andrei a CNAIR karbantartási osztályának vezérigazgató-helyettese.

A Marosugra-Radnót közötti szakasz átvétele szerdán délben már tartott. Kedden megtörtént a Nyárádtő-Marosugra szakasz átvétele is. Miután lezajlott a szerdai átvétel is, 15 óra körül megnyitják a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya 14 kilométeres szakaszát.

A Marosvásárhelyet-Aranyosgyéressel összekötő autópályát egyébként 4 ütemben építik. és a tervek szerint a sztrádát 2020-ig teljes egészében átadják a forgalomnak. A sztráda másik két szakaszán eddig mindössze 50 százalékban haladtak a munkálatokkal. Éppen ezért a szerdán forfalomnak átadott két szakasz leágazásai rendhagyóak: egy ideiglenes körforgalom, illetve egy vasúti sorompó áll a végein.

Utóbbi miatt már többen jelezték, hogy megbénul majd a forgalom. A CNAIR illetékesei arról biztosítottak, hogy az eddigi 15 perces várakozási időt három percre csökkentik a sorompónál, erről ugyanis egyezségre jutottak a CFR vezetőségével. Ha ez megvalósul, akkor a menetidőt legalább felére csökkenti Nyárádtő és Radnót között.

FRISSÍTÉS: Megnyitották a forgalom előtt az autópálya-szakaszt. A szakaszon a Kolozsvár és Marosvásárhely között közlekedő autósok számára teszi lehetővé négy település elkerülését. A meglévő Magyarnádas-Aranyosgyéres közötti 62 kilométeres pályaszakaszt 33 kilométer országút választja el a most átadott szakasztól. A közbeeső rész egyik felén a munkálatok 18 százalékát, a másik felén a munkálatok 57 százalékát végezte el a pályaépítő. 

 

A szerdán átadott szakasz 10,1 kilométeres részét az osztrák Strabag és a román Straco Group társaság konzorciuma építette áfa nélkül 251,35 millió lejért, 3,6 kilométeres részét pedig a német Geiger társaság építette áfa nélkül 55,7 millió lejért. A költségek 75 százalékát az Európai Unió forrásaiból, 25 százalékát saját költségvetésből biztosították.

Kapcsolódók

Kimaradt?