banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Csökkenti az olajkitermelést Szaúd-Arábia

A vártnál alacsonyabb szezonális kereslet miatt Szaúd-Arábia egyelőre napi 500 ezer hordóval csökkenti olajkitermelését decemberben - tájékoztat az EuroNews. A világ legnagyobb olajexportőrét aggasztja, hogy a nyersolaj ára 70 dollár alá csökkent a hétvégén.

"A Nemzetközi Energia Ügynökség és az OPEC adatait látva arra jutottunk, hogy októberhez képest összességében egymillió hordóval lenne indokolt csökkentenünk a napi kitermelési rátát" - közölte Kalid al Falih szaúdi energiaügyi miniszter Abu Dhabiban, egy ipari konferencián. A bejelentés hatására az olajárak hirtelen több mint 2 százalékkal megugrottak, és ismét meghaladták a 70 dolláros hordónkénti árat.

"A magasabb eladási ár Szaúd-Arábiának ugyan segít fenntartani költségvetési egyensúlyát egy olyan világpolitikai helyzetben, amikor komoly diplomáciai nyomás nehezedik rá Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkoltatása miatt, a fogyasztóknak azonban nem jó hír, mert az emelkedő üzemanyagárak várhatóan világszerte a szállítási költségek drágulásával járnak majd" - számol be az EuroNews. 

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?