Nálunk volt az egyik legmagasabb áremelkedés az EU-ban

Októberben majdnem hat éve a legmagasabbra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott jelentése szerint. Az egyik legnagyobb emelkedést Romániában regisztálták. 

Októberben 2,2 százalékra, az előzetes kalkulációval megegyező értékre emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének az üteme az euróövezetben a szeptemberi 2,1 százalékról. Tavaly októberben 1,4 százalék volt az euróövezeti infláció. Az októberben elért 2,2 százalékos euróövezeti infláció 2012 decembere óta a legmagasabb.

Az euróövezetben a 2,2 százalékos októberi inflációhoz az energiaárak emelkedése 1,02 százalékponttal járult hozzá. Az energiaár az egy évvel korábbihoz képest 10,7 százalékkal emelkedett. Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció a szeptemberivel megegyező 1,1 százalék lett októberben az euróövezetben. Az előző havihoz képest a fogyasztói árak energia- és élelmiszerárak nélkül 0,1 százalékkal emelkedtek októberben, a szeptemberi havi emelkedéssel megegyező mértékben. 

Az Európai Unióban szintén 2,2 százalékra emelkedett az infláció októberben a szeptemberi 2,1 százalékról. Egy évvel korábban, 2017 októberében 1,7 százalék volt az infláció. Az előző havihoz képest mindkét régióban egyaránt 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben. 

A legalacsonyabb éves inflációt Dániában regisztrálták októberben, 0,7 százalékot. Portugália 0,8 százalékos, Írország 1,1 százalékos, Lengyelország 1,5 százalékos inflációt jelentetett októberre. A legmagasabb éves áremelkedés Észtországban volt októberben, 4,5 százalékos. Románia 4,2 százalékos, Magyarország 3,9 százalékos inflációval zárta októbert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?