Ennyit költ a Tarom egy évben üzemanyagra

A kiadások közül a legnagyobb összegeket az üzemanyag viszi el a Taromnál - olvasható a Ziarul Financiarban. Az állami légitársaság leginkább három beszállítótól vásárolja a kezorint: a Petromtól, az Air BP-től és az Eurospeedtől (Suceava).

Az üzemanyagra a légitársaság a kiadások 24 százalékát fordítja. Szintén nagy összegek mennek el a karbantartásra (a kiadások 20 százaléka) és a személyzetre (14 százalék). A Tarom eddig az üzemanyagra a költségek 20 százalékát fordította, a 4 százalékos növekedés azzal magyarázható, hogy az év első 9 hónapjában 40 százalékát drágult a kerozin. Az említett időszakban a Tarom körülbelül 70 millió dollárt költött üzemanyagra. A légitársaság 2018 első 9 hónapjában 91 ezer tonna üzemanyagot égetett el.

A kerozin elégetésekor nemcsak jelentős károsanyag-kibocsátás keletkezik, hanem víz is. Egy kilogramm kerozin felhasználása 1,25 kilogramm vízzel jár, amely a magas légkörben, 9000 méter felett, ahol a levegő már nem keveredik a földfelszínivel, megfagy, és a kifagyott jégréteg üvegházként viselkedik. Ebben a magasságban a repülőgépek éves szinten több százmillió tonna vizet bocsátanak ki. (lelegzet.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?