Jönnek az oroszok! Főként a Lidl és a Penny Market vásárlóira utaznak

A Mere Market 10-20 százalékkal olcsóbban árul, mint a konkurencia, legalábbis az üzemeltető ígéretei szerint.

Napokon belül újabb, elsősorban a kispénzű vásárlókat megcélzó nemzetközi üzletlánc jelenik meg Erdélyben. A Mere Market november 15. táján nyitja meg brassói boltját, a Zajzoni utcában. Az első azonos nevű áruház október utolsó hetében kezdte meg a működését a Bukarest vonzáskörzetéhez tartozó Snagov községben.

A Mere Market tulajdonosa az orosz Svetofor, amely odahaza a legnagyobb kiskereskedők közé tartozik. Oroszországban mintegy 600 diszkontáruházat működtet, de jelen van Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban is.

A Mere Market diszkontáruházként működik, jellemzői a viszonylag szűk áruválaszték és az alacsony árak. A boltok területe 800 és 1200 négyzetméter között változik, a termékek száma nem haladja meg a 800-t. Összehasonlításként, egy hipermarket kínálatában több tízezer, egy szupermarketében pedig több ezer termék szerepel. A termékek közel 80 százaléka élelmiszer, a kezdeti időszakban friss zöldséget és gyümölcsöt nem tartanak.

Az üzletláncot működtető Torgservice RM kft. célkitűzése az, hogy a Mere Market legyen a legolcsóbb hazai diszkont hálózat, az árai kb. 10-20 százalékkal kellene hogy alacsonyabbak legyenek a konkurenciáénál. Az áru zöme hazai, de kerül a polcokra néhány magyarországi termék is.  

Öt üzlet nyílna az év végéig

Az eredeti célkitűzés 15 bolt megnyitása volt az év végéig, de az engedélyeztetések elhúzódása miatt ezt 5-re módosították. Négy-öt év alatt a boltok számát 50-re szeretnék feltornászni. A Mere Market célközönségét jellemzően az árérzékeny fogyasztók alkotják, amit figyelembe vesznek a terjeszkedés során is.

A boltok a nagyvárosok külső kerületeiben nyílnak majd, valamint a kisvárosokban, főleg a gyenge vásárlóerővel bíró régiókban. Ennek az üzletpolitikának a jegyében Bukarestet egyelőre elkerülik, idén, a brassói után, három moldvai városban nyitnak még boltot: Suceava, Piatra Neamț és Tecuci városokban.

A Lidl és a Penny Market a vetélytárs

A gazdasági sajtóban időről-időre visszatérő téma, hogy újabb nemzetközi üzletlánc fog betörni a romániai piacra, a Svetofor megjelenése mégis váratlan volt. A szakemberek többsége a német Aldi megjelenésére számított, de szó volt a legnagyobb lengyel kiskereskedőről, a Biedronkáról is. A Mere Market fő versenytársai a Lidl és a Penny Market, melyek szintén diszkont rendszerben működnek, nagy hangsúlyt fektetnek az alacsony árakra.

Egy év alatt a Mere Market a második áruházlánc, amely terjeszkedni kezd Erdélyben. Tavaly a Mega Image kezdett nyomulni, ám a belga vállalat, az oroszoktól eltérően, a vastagabb pénztárcájú vásárlókat célozza meg, ezért aztán mostanáig Kolozsvár és Brassó körzetében nyitott boltokat, a következő célpontja pedig Temesvár lesz.

A Mere Market a tizenkettedik nemzetközi üzletlánc a hazai piacon. Boltjaik száma a világon 2500 körül van. Az árbevétel tekintetében a ideheza a Kaufland, a Carrefour és a Lidl a legnagyobbak, míg a legtöbb boltja, hozzávetőleg 750, a Profinak van.

Kapcsolódók

Kimaradt?