banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kétmilliárd euró infrastruktúrafejlesztésre fordítható uniós pénzt veszítettünk el

Románia mintegy kétmilliárd euró infrastruktúrafejlesztésre fordítható európai uniós pénzalapot veszített el - közölte hétfőn Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, az EuroImpact című bukaresti konferencián. 

"Románia 2007 és 2011 között a rendelkezésre álló alapok 4%-át hívta le. 2014-ben, amikor átvettem mandátumomat 48%-on állt. A pénzügyi ciklust 90% körül zártuk, ami a 19,5 milliárdos keretösszeggel számolva azt jelenti, hogy mintegy kétmilliárd euró elveszett" - összegezte Creţu. 

Elmondta: a jelen pénzügyi ciklusban, ha a mezőgazdaságra fordítható alapokat is beleszámítjuk, 31 milliárd euró áll Románia rendelkezésére. A biztos szerint a romániai közberuházások 60-65 százalékát uniós alapokból finanszírozzák. 

Creţu beszámolt arról is, hogy a következő hétéves pénzügyi ciklus tervezete szerint Románia nyolc százalékkal több pénzt hívhat le, mint jelenleg. Véleménye szerint hasznos lenne, ha még a következő európai parlamenti választások előtt sikerülne egyetértésre jutni egy többéves pénzügyi keret tekintetében, mert máskülönben "fennáll annak a kockázata, hogy nem tudják elkölteni a rendelkezésre álló pénzt". 

A régiós politikáért felelős biztos leszögezte: "Románia nem engedheti meg magának azt a fényűzést, hogy egyáltalán gondoljon az Európai Unióból való kilépésre". 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?