Drágulhatnak az autók a brexit miatt

Veszélybe kerül az európai autógyártási rendszer, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - figyelmeztet az Európai Autógyártók Szövetsége. A szövetség Twitter-üzenetben sürgette a tárgyaló feleket, hogy kerüljék el a rendezetlen kiválást.

Ha London megállapodás nélkül távozik az EU-ból, az autóiparnak az újra bevezetett vámtarifák miatt növekvő költségekkel kell szembenéznie, amely az EU-ban gyártott és az Egyesült Királyságban értékesített járművek árát 1700 euróval, az Egyesült Királyságban gyártott, de az EU-ban megvásárolt autók árát akár háromezer euróval is növelhetné.

Egyes autógyártók, mint például a BMW menekülési terveket készítettek, ha bekövetkezne a "kemény brexit". Az autóipar nyugtalanságát csak fokozza, hogy szigorították a károsanyag- kibocsátásról szóló törvényeket - tájékoztat az EuroNews. Az eladásokon mindez máris meglátszik: a tavalyi év első kilenc hónapját összehasonlítva az idei év első kilenc hónapjával, az Egyesült Királyságban 7 és fél százalékkal csökkentek az eladások.

Ha nem születik megállapodás, akkor a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján 10 százalékos vámtarifa fogja sújtani az autók kereskedelmét.

Kapcsolódók

Kimaradt?