banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Ezeket a járműveket nem fogadják a roncsautóprogramba 2019-től

Romániában 2005 óta több mint 600 ezer, tíz évnél öregebb autót vontak ki forgalomból a roncsautóprogrammal - mondta Cornel Berezuica, a környezetvédelmi alap elnöke.

A legújabb roncsautóprogram 2017-ben indult és 2019-ig tart. Az alap elnöke szerint a programnak 2019 után is folytatódnia kell, hiszen az évek során bizonyította hasznosságát.Az idén a hatóságok rekordszámú, 50 ezer értékjegyet bocsátottak az érdeklődők rendelkezésére. A keretből még mintegy 9 ezer értékjegy áll felhasználatlanul, ezeket év végéig lehet igényelni. Minden leadott használt autó után jár egy 6500 lejes értékjegy, ami felhasználható új jármű vásárlásánál. A roncsautóprogrammal a környezetszennyező autókat vonják ki a forgalomból.

Január 1-től nem lehet leadni a roncsautóprogramba a periodikus műszaki vizsga (ITP) nélküli járműveket - közölte kedden Cornel Brezuică. „Amelyik járműnek nincs ITP-je, az nem közlekedhet, következtetésképpen nem is szennyezhet, márpedig éppen a szennyezés csökkentése volt a roncsprogram alapcélkitűzése” - érvelt az elnök. A nem közlekedő járműveket tulajdonosaik kötelesek gyűjtőközpontba leadni. A program idén fel nem használt jegyei nem vihetők át a következő évre.

Jelenleg a nyolc évnél öregebb autók is beadhatók a roncstelepekre értékjegy ellenében, mivel a hatóságok tízről nyolc évre csökkentették a programban beváltható autók korát.

A magán és a jogi személyek nagyobb támogatást kapnak, ha elektromos autó vásárlása mellett döntenek. Ebben az esetben a támogatás felső határa elérheti a 9200 lejt. Berezuica szerint tavaly mintegy ezer elektromos vagy hibrid meghajtású új járművet értékesítettek, ez a szám az idén vélhetően 1200-1300-ra nő.

A környezetvédelmi alap az elektromos autóknak szükséges infrastruktúra kiépítését is támogatja, így a román megyeszékhelyeknek 20 millió euró áll a rendelkezésére, hogy elektromos töltőállomások megépítésének támogatására pályázzanak.

A román autógyártók és -importőrök egyesületének adatai szerint az idei első nyolc hónapban a romániaiak több mint 312 ezer használt autót vásároltak, tavaly egész évben több mint félmilliót.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?