Kiakadtak a német befektetők a kormány gazdaságpolitikájától

Aggodalmukat fejezték ki a kiszámíthatatlanság miatt a Romániában befektető német vállalatok. A román-német iparkamara felmérést készített a német befektetők körében, amelyben az érintettek hangsúlyozzák, egyre nehezebb munkaerőt találni Romániában, és ez a probléma egyre drámaibb, miközben az iskolák nem a piaci keresletet figyelembe véve képezik ki a fiatalokat.

Az adórendszerrel nem lenne gond, ha a kormány nem módosítaná egyik napról a másikra sürgősségi kormányrendeletekkel. A kormány döntései tovább fokozzák a német vállalkozók bizalmatlanságát, ami a befektetői kedvnek nagyon árt - olvasható a tanulmányban.

Az iparkamara elnöke, Dragoș Anastasiu elmondta, nagy befektetési projektek maradtak el Romániában, mert nincs a kivitelezéshez megfelelő munkaerő. Egy külföldi vállalkozó most már hétszer is meggondolja, hogy befektessen-e egy olyan országban, amelynek nincs megfelelő infrastruktúrája, egészségügyi rendszere - magyarázta Dragoș Anastasiu. Hozzátette, ha nem fog eléggé pörögni a gazdaság, nem lesz ahonnan fizetni a megemelt nyugdíjakat, fizetéseket.

A felmérésből kiderül, hogy idén tovább csökkent a német befektetők bizalma, és egyelőre semmi sem ad okot arra, hogy ez a lejtmenet megváltozzon. 

Hollandia után Németország a legnagyobb külföldi befektető Romániában. A romániai piacon körülbelül 7500 német tőkéjű cég működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?