Megnyílt az aradi mezőgazdasági vásár, az Agromalim

Az ország második, a nyugati régió legnagyobb nemzetközi agrár- és élelmiszeripari, valamint csomagolástechnikai vására nyitott meg kapuit csütörtök délelőtt az aradi Expo kiállítási központban. Az Agromalim vasárnapig tart nyitva.

Az idei szakkiállítás és vásár a 29. rendezvény, és minden eddiginél nagyobb, mind a létszámot, mind a jelentőségét tekintve – hangzott el a megnyitó ünnepségen. Az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara elnöke, Gheorghe Seculici elmondta, hogy a több mint 280 kiállító 11 országot képvisel: a legtöbben Romániából vannak, a második legnépesebb tábor a magyarországi cégeké, de jöttek osztrák, német, görög, olasz, holland, lengyel, cseh, bolgár és orosz kiállítók is. A bel- és kültéri kiállítási felülelet iránti érdeklődésre jellemző, hogy a résztvevők már nem csak az Expo parkolóját, hanem az ilyenkor megnyitott ideiglenes parkolót is elfoglalták, ezért az aradi önkormányzat a kiállítási központ szomszédságában a mezőn alakított ki egy szükségparkolót. Cimi Enache programfelelős, főszervező úgy vélte, hogy jövőre már nem fognak tudni rekordot dönteni a részvételt illetően, mert a rendezvényközpont befogadó kapacitása elérte a végső határát, vagyis nem tudják, mit tesznek majd a jubileumi 30. rendezvényen, ha túljelentkezés lesz.

Szakmai konferenciák, agrártámogatási lehetőségekről szóló előadások, üzletember-találkozók kísérik a rendezvényt, de elsősorban a mezőgazdasági gépeké és precíziós eszközöké a főszerep, emellett a melegágyi és szabadföldi termesztéshez kapcsolódó technológiák, biomassza- és biogáz-értékesítés, terményvásár, haszon- és díszállat-kiállítás szerepel a programban, de nem marad el a fajtabemutató és a tehénszépségverseny sem. A felhozatal egyaránt szól a kistermelőknek, családi gazdaságoknak és a nagyberuházóknak.

Az állatok számára épített pihenőboxoból ezúttal hiányoznak a disznók az afrikai sertéspestisjárávny miatt., állategészségügyi megfontolásból.

A külföldi kiállítók legnépesebb tábora a magyarországiaké: 22 cég van jelen a közös magyar standon, amelyet a Közép-európai Gazdaságfejlesztő Hálózat Nonprofit Kft. (a volt Magyar Nemzeti Kereskedőház) szervezett, és a vállalkozások megejelnését is támogatta. Skapinyecz Péter cégvezető hozzátette, hogy elsősorban mezőgazdasági gépgyártók és -forgalmazó vannak jelen, de rajtuk kívül másik öt magyarországi vállalkozó is részt vesz önálló standdal a vásáron.

Magyar–magyar gazdatalálkozó

Az Agromalim keretében szeptember 15-én, szombaton 10 órától szervezik meg a XIX. Magyar–magyar gazdatalálkozót, amelyen a Kárpát-medencei gazdaszervezetek lépviselői veszek részt. Jelen lesz Farkas Sándor, a magyar földművelésügyi minisztérium államtitkára, Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója, Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Unió 2021 utáni közös agrárpolitikájáról és a mezőgazdasági finanszírozásokról, Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke a romániai magyar gazdák elvárásairól tart majd előadást, de más szakemberek is felszólalnak.

Az Agromalim látogatási programja:
Szeptember 13., csütörtök: 11–18 óra
Szeptember 14., péntek: 10–18 óra
Szeptember 15., szombat: 10–18 óra
Szeptember 16., vasárnap: 10–16 óra

 

Kimaradt?