Kapcsolódó

Szabadság és rock’n’roll. Így buliztak a rendszerváltás utáni első koncerten a kolozsvári sportcsarnokban

1990 tavaszán magyarországi rocksztárok léptek fel maratoni koncerten Kolozsváron. Péntek Öcsi a különleges alkalmakra tartogatott színes filmre dokumentálta a harminc évvel ezelőtti euforikus pillanatokat.

A cikk a Maszol és az Erdélyi Audiovizuális Archívum Időutazó című közös sorozatának része. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az archív felvételek, amatőr fotók és filmek szakszerű gondozása. Megmentendő, megőrizendő archív képekről (fotó, film, videó) itt lehet értesíteni az archívum munkatársait, a már digitalizált fényképek online adatbázisa pedig a rekollekt.ro oldalon érhető el.

Péntek Ferenc, vagy, ahogy mindenki ismeri, Öcsi, Körösfőn él. Elmondása szerint a hatvanas években egy Szmena2 géppel fényképezett, majd 1975-ben Debrecenben vásárolt egy Zenit-E gépet Dr. Kincses Gyulával közösen. A színes tekercseket a nagyobb eseményekre, koncertekre tartogatta. Így örökített meg családi, baráti összejöveteleket, kirándulásokat, kalotaszegi szokásokat és mára történelemmé vált eseményeket egyaránt. Ott volt Kós Károly temetésén, ahol színes fotókat készített a népviseletbe öltözött gyászoló menetről, Kallós Zoltán 60. születésnapi köszöntésén, ahol Sebestyén Márta is énekelt, és lencsevégre kapott olyan LGT és Charlie koncertek utáni házibulis pillanatokat, melyek a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát őrzik.

Ott volt fényképezőgépével azon a várva várt koncerten is a kolozsvári Sportcsarnokban 1990. március 3-án, melyet pár nappal később Zilahi Csaba szerkesztő-műsorvezető, a Kolozsvári Rádió munkatársa rockünnepnek nevezett élete első újságcikkében, egy euforikus hangvételű beszámolóban a Szabadság napilap hasábjain: „...igazi ünnep volt a szombat este. Nem számított, hogy a zenészek elkéstek, mert nem néhány órát vártunk rájuk, hanem jó pár évet” – írta.

„Amíg hazánkban hazafias dalokon kívül mást alig lehetett hallani a rádióban és a televízióban, addig Nyugat-Európában, Amerikában a rockzene századunk második felének legaktuálisabb művészeti ágává fejlődött és a legnagyobb tömegekhez szól” – kezdte akkor beszámolóját Zilahi Csaba (Szabadság, 1990. március 6). A Szabadság hasábjain olvasható az is, hogy kik képviselték ezt a zenei stílust Kolozsváron a rendszerváltás utáni első felszabadult tömegrendezvényen: „A koncert műsorvezetői Călin Nemeș és Geszti Péter, a magyar részről fellépő művészek és együttesek, a plakát szerint: R-Go, Step, BUMM, Vikidál-Homonyik, Első Emelet, 100 Folk Celsius, Napoleon Bld., Ámen, Szűcs Judit, Hobo Blues Band, Swetter, Csutka, Delhusa Gjon, Plexi és Frutti, Demjén Ferenc, Lerch István, Varga Miklós Band, Maria de Jesus” (Szabadság, 1990. március 3).

Míg a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején több koncert is volt Kolozsváron Magyarországról érkező fellépőkkel, együttesekkel, addig a rendszerváltás előtti években ezek a zenei események teljesen elmaradtak, ezért érthető volt a nagy várakozás, ami megelőzte a sportcsarnokbeli koncertet. Nagy élményként számolt be róla a harminc évvel ezelőtt készült felvételeket nézegetve maga a fotós, Péntek Öcsi, és az újságíró, Zilahi Csaba is. A korabeli újságcikkekből származó idézetek mellett a velük készült friss beszélgetésből olvashatók részletek a képek alatt.

Péntek Öcsi fotója. „Akkor nagyon nagy jelentősége volt, hiszen ez volt Kolozsváron a rendszerváltás utáni első koncert magyarországi sztárokkal. Igaz, a 70-es években elég sokan felléptek a Szamos parti sportcsarnokban a népszerű zenekarok közül: LGT, Fonográf, Generál, Color, Dinamit, Neoton. Ám 1981 után, a Neoton koncertet követően, 1990-ig egyetlen magyarországi zenekar sem jöhetett Erdélybe.” (Zilahi Csaba, 2020.) „Előreláthatólag ötórásra tervezik a ma délután 17 órakor kezdődő pop-rock „szuper” koncertet a Sportcsarnokban, de edzettebb és tapasztaltabb modernzene-rajongók szerint könnyen lehet majd belőle akár hat óra is. Ezt azért bocsátjuk előre, hogy az a négyezer szerencsés ember, aki tegnap délután jegyet tudott szerezni, legalább egy-egy szendviccsel felszerelhesse magát.” (KNK, Szabadság, 1990. március 3.)

Péntek Öcsi fotója.
„Akkor nagyon nagy jelentősége volt, hiszen ez volt Kolozsváron a rendszerváltás utáni első koncert magyarországi sztárokkal. Igaz, a 70-es években elég sokan felléptek a Szamos parti sportcsarnokban a népszerű zenekarok közül: LGT, Fonográf, Generál, Color, Dinamit, Neoton. Ám 1981 után, a Neoton koncertet követően, 1990-ig egyetlen magyarországi zenekar sem jöhetett Erdélybe.” (Zilahi Csaba, 2020.)
Előreláthatólag ötórásra tervezik a ma délután 17 órakor kezdődő pop-rock „szuper” koncertet a Sportcsarnokban, de edzettebb és tapasztaltabb modernzene-rajongók szerint könnyen lehet majd belőle akár hat óra is. Ezt azért bocsátjuk előre, hogy az a négyezer szerencsés ember, aki tegnap délután jegyet tudott szerezni, legalább egy-egy szendviccsel felszerelhesse magát.” (KNK, Szabadság, 1990. március 3.)

Péntek Öcsi fotója.„Szombaton este a Sportcsarnokban igazi ünnep volt, a feltámadásé, az egymásra találásé. «Tüntetés a szeretetért.»” (Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotója.
Szombaton este a Sportcsarnokban igazi ünnep volt, a feltámadásé, az egymásra találásé. «Tüntetés a szeretetért.»” (Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotója.„Évekig nem voltak ilyen koncertek Romániában s akkor összefogtak ezek a magyar művészek, és adtak egy, azt hiszem, ingyenes koncertet. Úgy emlékszem, hogy nem volt belépő, zsúfolásig tele volt a nézőtér, a küzdőnél is lent, meg két oldalt az egész lelátó fullon volt.” (Péntek Öcsi, 2020.) „A koncertet a segélyakciók keretében szervezték, a bevétel a Szabadság89 segélyszámlát gyarapítja. Tekintettel arra, hogy előreláthatólag a jegyűzérek sem „hagyják ki” ezt a „páratlan lehetőséget”, (mi már pénteken a 150 lejes belépőjegyek száz százalékkal megemelt „szabadpiaci áráról” hallottunk), a kívül rekedt poprajongók megnyugtatására is elmondjuk, hogy a koncertet a kolozsvári rádió- és tévéstúdió is felveszi.” (Szabadság, 1990. március 3.)

Péntek Öcsi fotója.
„Évekig nem voltak ilyen koncertek Romániában s akkor összefogtak ezek a magyar művészek, és adtak egy, azt hiszem, ingyenes koncertet. Úgy emlékszem, hogy nem volt belépő, zsúfolásig tele volt a nézőtér, a küzdőnél is lent, meg két oldalt az egész lelátó fullon volt.” (Péntek Öcsi, 2020.)
A koncertet a segélyakciók keretében szervezték, a bevétel a Szabadság89 segélyszámlát gyarapítja. Tekintettel arra, hogy előreláthatólag a jegyűzérek sem „hagyják ki” ezt a „páratlan lehetőséget”, (mi már pénteken a 150 lejes belépőjegyek száz százalékkal megemelt „szabadpiaci áráról” hallottunk), a kívül rekedt poprajongók megnyugtatására is elmondjuk, hogy a koncertet a kolozsvári rádió- és tévéstúdió is felveszi.” (Szabadság, 1990. március 3.)

Péntek Öcsi fotói.„Ismertem már Szűcs Juditot a nyolcvanas évek közepétől, Varga Miklóssal ’90-ben találkoztam a Várban. Én már ott voltam Kolozsváron, tudtam, hogy jönnek s már ott vártam őket.” (Péntek Öcsi, 2020)

Péntek Öcsi fotói.
„Ismertem már Szűcs Juditot a nyolcvanas évek közepétől, Varga Miklóssal ’90-ben találkoztam a Várban. Én már ott voltam Kolozsváron, tudtam, hogy jönnek s már ott vártam őket.” (Péntek Öcsi, 2020)

Péntek Öcsi fotói.„Én a színpadról fényképeztem, bent voltam velük az öltözőben is. Marcellináról csináltam egy közeli képet, van egy olyan szám, hogy Újságárus lány („újságárus lady sok jó hírt hoz nekem, hogy érdemes lesz élni, s én mindet megveszem” - Babits Marcellina: Újságárus Lady, szerk. megj.), mind újságcikkekből volt a ruháján a mintázat.” (Péntek Öcsi, 2020) „Óriási élmény volt végre élőben, színpadon látni azokat a zenekarokat és zenészeket, akiket korábban évekig csak lemezről hallhattam. Elsősorban Hobóékat, hiszen a fellépő sztárok között szép számban voltak „hullócsillagok” is.” (Zilahi Csaba, 2020)

Péntek Öcsi fotói.
„Én a színpadról fényképeztem, bent voltam velük az öltözőben is. Marcellináról csináltam egy közeli képet, van egy olyan szám, hogy Újságárus lány („újságárus lady sok jó hírt hoz nekem, hogy érdemes lesz élni, s én mindet megveszem” - Babits Marcellina: Újságárus Lady, szerk. megj.), mind újságcikkekből volt a ruháján a mintázat.” (Péntek Öcsi, 2020)
„Óriási élmény volt végre élőben, színpadon látni azokat a zenekarokat és zenészeket, akiket korábban évekig csak lemezről hallhattam. Elsősorban Hobóékat, hiszen a fellépő sztárok között szép számban voltak „hullócsillagok” is.” (Zilahi Csaba, 2020)

Péntek Öcsi fotója.„Nagyon jó hangulat volt, mindenki örült ezeknek a sztároknak és együtt bulizott velük. Nagy bulit csináltak.” (Péntek Öcsi 2020)

Péntek Öcsi fotója.
„Nagyon jó hangulat volt, mindenki örült ezeknek a sztároknak és együtt bulizott velük. Nagy bulit csináltak.” (Péntek Öcsi 2020)

Péntek Öcsi fotói.„Az sem számított, hogy néha begerjedtek a hangfalak, hogy végül Szikora Robi három dalán és a Hobo Blues Band fellépésén kívül a többi zeneszám play-backről, vagyis magnóról szólt.” (Zilahi Csaba, Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotói.
„Az sem számított, hogy néha begerjedtek a hangfalak, hogy végül Szikora Robi három dalán és a Hobo Blues Band fellépésén kívül a többi zeneszám play-backről, vagyis magnóról szólt.” (Zilahi Csaba, Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotója.„F. P. akkor volt katona, s kivezényelték oda, s katonákként voltak ott a rendért. Azt az újságot nézik, mert hoztak egy köteget a művészek, ideadták, s akik közel voltak, én mindenkinek adtam.” (Péntek Öcsi,  2020) „Számomra külön élmény volt, hogy mivel biztonsági okokból rendőri kísérettel érkeztek Kolozsvárra, a rendőrség autója elvitt Bihar megye határáig, ahol átültem a zenészeket szállító autóbuszba. Így mire megérkeztünk Kolozsvárra, a rádió számára már másfél órányi interjúm volt velük, amit a buszban készítettem. És hát a koncertbeszámoló volt életem első újságcikke.” (Zilahi Csaba, 2020)

Péntek Öcsi fotója.
„F. P. akkor volt katona, s kivezényelték oda, s katonákként voltak ott a rendért. Azt az újságot nézik, mert hoztak egy köteget a művészek, ideadták, s akik közel voltak, én mindenkinek adtam.” (Péntek Öcsi,  2020)
„Számomra külön élmény volt, hogy mivel biztonsági okokból rendőri kísérettel érkeztek Kolozsvárra, a rendőrség autója elvitt Bihar megye határáig, ahol átültem a zenészeket szállító autóbuszba. Így mire megérkeztünk Kolozsvárra, a rádió számára már másfél órányi interjúm volt velük, amit a buszban készítettem. És hát a koncertbeszámoló volt életem első újságcikke.” (Zilahi Csaba, 2020)

Péntek Öcsi fotói.„1990 március 3-át a kolozsvári rock-zene rajongók sosem fogják elfelejteni. Számukra ez volt a feltámadás napja, a Nagy Kezdet.” (Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotói.
„1990 március 3-át a kolozsvári rock-zene rajongók sosem fogják elfelejteni. Számukra ez volt a feltámadás napja, a Nagy Kezdet.” (Szabadság, 1990. március 6.)

Péntek Öcsi fotója.„Énekeltek külön is, s a végén pedig közösen énekeltek egy számot. Ha jól emlékszem, a Vén Európát! (A közös éneklés videofelvételen is megmaradt, szerk. megj.)” (Péntek Öcsi, 2020)

Péntek Öcsi fotója.
„Énekeltek külön is, s a végén pedig közösen énekeltek egy számot. Ha jól emlékszem, a Vén Európát! (A közös éneklés videofelvételen is megmaradt, szerk. megj.)” (Péntek Öcsi, 2020)

Péntek Öcsi fotója.„Amikor Hobóval készítettem interjút, elsírta magát. Örömkönnyek voltak, a meghatottság könnyei. A HBB élőben játszott, külön mikrobusszal érkeztek. Szikora Robi egyedül, egy szál gitárral játszotta el az R-Go három slágerét. A többi előadó playbackkel állt színpadra. Ha jól emlékszem, egy akkoriban alakult lemezkiadó, a Rákóczi szervezte a koncertet.” (Zilahi Csaba, 2020)„Én bent voltam az öltözőben. Tátrai Tibor is ott van a képen.” (Péntek Öcsi, 2020)

Péntek Öcsi fotója.
„Amikor Hobóval készítettem interjút, elsírta magát. Örömkönnyek voltak, a meghatottság könnyei. A HBB élőben játszott, külön mikrobusszal érkeztek. Szikora Robi egyedül, egy szál gitárral játszotta el az R-Go három slágerét. A többi előadó playbackkel állt színpadra. Ha jól emlékszem, egy akkoriban alakult lemezkiadó, a Rákóczi szervezte a koncertet.” (Zilahi Csaba, 2020)
„Én bent voltam az öltözőben. Tátrai Tibor is ott van a képen.” (Péntek Öcsi, 2020)

Balra Péntek Öcsi, a fotók készítője. „Ezen a képen van Jézus Mária (Maria de Jesus), ő egy spanyol énekesnő volt, kaptam tőle egy könyvet meg képet is. Ez a koncert végén volt.” (Péntek Öcsi, 2020„Végre Kolozsváron is bebizonyosodott, hogy a rockzene egyetemes zenei nyelv, hiszen az énekesek magyarul, románul és spanyol nyelven énekeltek, de a dallam és a ritmus szavával mindannyian megértettük.” (Szabadság, 1990. március 6.)

Balra Péntek Öcsi, a fotók készítője. „Ezen a képen van Jézus Mária (Maria de Jesus), ő egy spanyol énekesnő volt, kaptam tőle egy könyvet meg képet is. Ez a koncert végén volt.” (Péntek Öcsi, 2020
„Végre Kolozsváron is bebizonyosodott, hogy a rockzene egyetemes zenei nyelv, hiszen az énekesek magyarul, románul és spanyol nyelven énekeltek, de a dallam és a ritmus szavával mindannyian megértettük.” (Szabadság, 1990. március 6.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?