Meggyűrűzték a négy magyarfenesi kisgólyát

Június 21-én, kedden húztak gyűrűt a Kolozs megyei Magyarfenes település kamerával megfigyelt fészkében nevelkedő gólyák lábára, a Milvus Csoport és az Apáthy István Egyesület hagyományossá vált gyűrűzésén. Az eseményt a Clujbird.ro honlapon közvetített élőképen is lehetett követni, ám a jelenlévőknek lehetőségük volt közelebbről is megnézni egy gólyát, hiszen egyikőjüket lehozták a fészekből.

Az esemény nagy népszerűségnek örvendett, amelyen mintegy 25 kisgyerek és szüleik, nagyszüleik vettek részt, akik meg is simogathatták a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát, írja a Clujbird.ro oldal. A portál arról is beszámolt, hogy a gólyák bal lábára egy fémgyűrű került, amely akkor segít az azonosításban, ha elpusztul a madár és valaki megtalálja a maradványait. A jobb lábra ugyanakkor egy fehér műanyaghenger került, négyjegyű számsorral, ez az élő gólya azonosítására is alkalmas.

Fotó: Clujbird.ro

„A gyűrűzött madarakat világszerte figyelik, és a róluk bejelentett adatok alapján vonnak le következtetéseket a kutatók az útvonalukról, az afrikai szállásterületükről, a haladási sebességükről. A módszer mára kissé elavulttá vált, hiszen már arra is van lehetőség, hogy jeladót szereljenek egy-egy gólyára, amellyel pontosabb, részletesebb adatok nyerhetők” – írják a honlap kezdeményezői.

Hozzátették, ennek ellenére a gyűrűzéssel szerzett adatok sem elhanyagolhatók, hiszen a gyűrűs gólyákról készített fényképek alapján tudják például, hogy a magyarfenesi fészekben 2018-ban meggyűrűzött kisgólya Beszterce megyébe tért vissza, és azt is, hogy a tavaly ősszel a falun átvonuló idegen gólyacsapat egyik tagja a lengyelországi Podczerwone településről, a szlovák határ mellől származott.

A gólyák idén a 7842-es, 7843-mas, 7844-es és 7845-ös számot kapták. A gyűrűzéskor a gólyák csőrének a hosszát is nyilvántartásba vették, hogy a fejlettségükről, méretükről is többet tudhassanak meg. Noha az élő közvetítésen nem látszik számottevő méretbeli különbség a kisgólyák között, csőrük mérete 100 milliméterestől 92 milliméteresig változik.

A gólyafészek történéseit erre a linkre kattintva lehet élőben követni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?