Kizárták a majd’ kétszáz éves orosz tölgyet az Európai Év Fája-versenyből

Kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz „indulót”, egy 198 éves tölgyfát, amelyet Ivan Turgenyev orosz író ültethetett – írta a New York Timesre hivatkozva a szeretlekmagyarorszag.hu.

A győztes végül egy 400 éves lengyel tölgyfa lett | Fotó: treeoftheyear.org„Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben” – indokolták a döntést a szervezők közleményükben. Hozzátették: „Nagyra értékeljük az Orosz Föderáció minden aktív polgárát, aki a szabad civil társadalomért és a természet védelméért küzd”, de a lépéssel, - mint írták – „az Oroszország elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez” szerettek volna hozzájárulni annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

A döntéssel nem mindenki értett egyet. A brit szervező, Rob McBride például úgy fogalmazott, a fák kapcsok a közös történelmünkben, és jobb lenne, ha ebből a politika kimaradna. „A fák apolitikusak” – fogalmazott.

Az orosz szervező, Szergej Palcsikov a döntésre reagáló levelében azt írta: meglepődéssel és sajnálattal értesültek arról, hogy kizárták a fát, „amelyet a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültetett, és amelyet tavaly év végén egy hurrikán pusztított el, az Önök segítségével pedig másodjára is meghalt”.

A díjat kedden adták át, az év európai fája idén egy 400 éves lengyel tölgyfa lett, amely a szervezők szerint az agresszióval szembeni lengyel ellenállás és az Ukrajnából érkező menekültek szívélyes befogadásának jelképévé vált. A verseny honlapja szerint „a tölgy a Bialowieza-erdő szélén áll, amely nemcsak Lengyelország, hanem Európa egyik leghíresebb alföldi erdeje. Évszázadok óta különös tisztelet és csodálat övezi a helyi lakosság körében, de Lengyelország e régiójába látogató turisták tömegei körében is, amit gyakran neveznek az európai bölények földjének. Sok művész számára jelent inspirációt. Az év bármely szakában gyönyörködtet – a teljes vegetációs időszakban, de akkor is, amikor lombtalan, titokzatosan meghajló ágait mutatja.”

A második helyezett egy 250 éves spanyol tölgyfa lett, a harmadik helyet pedig egy 250 éves parafatölgy kapta Portugáliából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?