Mennyire lehet súlyos III. Károly betegsége? – íme, amit jelenleg tudni lehet

Daganatos betegséget diagnosztizáltak III. Károly brit uralkodónál – jelentette be hétfőn este a Buckingham-palota. Azt ugyan nem közölték, a rák melyik szervét támadta meg a királynak, azt azonban igen, hogy habár az uralkodót nemrég prosztatamegnagyobbodással kezelték, nem ilyen típusú rákról van szó. Most az is kiderült, hogy a diagnózist követően milyen változásokra, következményekre lehet számítani a brit királyi család hivatalos ügyeinek tekintetében. 

Ahogyan azt korábban megírtuk, a Buckingham-palota hétfő este jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak III. Károly brit királynál. A szükséges kezelések már el is kezdődtek, s ahogy a közleményben írják, a 75 éves uralkodó teljes mértékben pozitívan áll a helyzethez, és alig várja, hogy mihamarabb visszatérhessen közszolgálati tevékenységeihez. Az is jó hír, hogy hogy nagyon hamar észrevették a daganatot. 

Károly király a hivatalos közlemény előtt személyesen tájékoztatta mindkét fiát a diagnózisról. Vilmos walesi herceg állítólag rendszeresen találkozik apjával, sok időt töltenek együtt – írja a BBC. A The Sun információi szerint az Egyesült Államokban élő Harry herceg is hazautazik kedden, hogy meglátogassa édesapját, ám felesége, Meghan Markle nem tart vele.

Bár a nyilvános rendezvényeit egy időre szünetelteti, a király folytatja alkotmányos államfői szerepét, így a papírmunkát és a magánmegbeszéléseket is, legalábbis addig biztosan, amíg az orvosok nem tanácsolják, hogy korlátozza a személyes kapcsolatfelvételeket.

A BBC megjegyezte, hogy a mostanihoz hasonló esetekben a királynak lehetősége van államtanácsosok kinevezésére is, akik alkotmányos uralkodói szerepköreiben helyettesíthetik őt, ám ilyesmi egyelőre nincs kilátásban. Ha mégis sor kerülne rá, jelenleg négy személy van, akik hivatalos ügyekben helyettesíthetik az uralkodót: Kamilla királyné, a trónörökös Vilmos herceg, Vilmos felesége, Katalin hercegné, valamint az uralkodó testvére, Eduárd herceg. A családi kötelék miatt ez a jog megilletné III. Károly kisebbik fiát, Harry herceget, valamint másik testvérét, András herceget is, ám ők már nem a család hivatalos tisztséggel bíró tagjai: Harry önként mondott le, András a szexuális zaklatási botránya miatt lett megfosztva tisztségétől. A The Sun értesülései szerint elsősorban Kamilla királyné és Vilmos herceg között oszlana meg az uralkodó helyettesítésének feladata.

Forrás: Getty Images

A Daily Mail értesülései szerint a körülményekhez képest valóban biztató III. Károly egészségügyi állapota. A lap egy, a királyi családhoz közel álló forrástól megtudta, hogy a brit uralkodó a helyzethez képest „nagyon pozitívan” fogadta a hírt, és ennél is fontosabb, hogy úgy tűnik, sikerült nagyon korai szakaszban diagnosztizálni a rákos megbetegedést, így jó esélyei vannak a gyógyulásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?