Fenyegetőzik a Google a brüsszeli óriásbüntetés miatt

Nem biztos, hogy ingyenes maradhat az Android operációs rendszer Európában.

Kérdéseket vet fel az ingyenes Androidról a brüsszeli óriásbüntetés Sundar Pichai Google-vezérigazgató szerint, aki egy blogbejegyzésben válaszolt az Európai Bizottság döntésére.

Mint arról beszámoltunk, rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

Pichai érvelése szerint az előre telepített appokat könnyen le lehet törölni a telefonokról, de hogyha megakadályozzák a Google-t, hogy ezeket az alkalmazásokat feltöltse a készülékekre, az "felborítja az Android ökoszisztémáját". A The Verge cikke szerint ugyanakkor Pichai "óvatosan elkerüli a tényt", hogy a gyártók továbbra is dönthetnek arról, kérik-e az előre telepített appokat.

A vezérigazgató arra célozgat válaszában, hogy az Android üzleti modellje – miszerint az operációs rendszer ingyenes – éppen az appok árukapcsolására épült, ez pedig most veszélyeztetve van az EB döntése miatt.

Pichai blöfföl

Az említett lap cikke megjegyzi: amennyiben szabad utat kapnak a gyártók saját böngészőik telepítésére a Chrome helyett, akkor valóban veszít a Google, hiszen mobilhirdetései bevételének több mint felét a böngészőn keresztül szerzi meg. A The Verge szerint ugyanakkor Pichai inkább csak blöfföl, a felhasználók ugyanis továbbra is nagy valószínűséggel a Chrome-ot használnák és a Google keresőjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?