Tizenkét dolog, amivel feldobhatja kávéját

A kávé ízére még akkor is rá lehet unni, ha egyébként nagy rajongói vagyunk a fekete nedűnek. Éppen emiatt az Insider összegyűjtött tizenkét dolgot, amivel bátran feldobhatjuk a kávé ízét. Némelyik talán kicsit furcsának tűnhet, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. 

Tehetünk a kávénkba cukrot és tejet, de ennél sokkal izgalmasabb és különlegesebb dolgokkal is megbolondíthatjuk kedvenc italunkat.

Fahéj

Ha eddig tipikusan tejjel és cukorral fogyasztottuk a kávénkat, a fahéj megváltoztatja majd ezt a szokásunkat. A fahéj kevésbé hízlal, emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a vércukorszintet, tehát nemcsak az italunknak, az egészségünknek is jót tesz. 

Vaj

A vajjal krémesebbé varázsolhatjuk a kávénkat, emellett plusz energiával is ellátja szervezetünket. Egy csészényi kávéhoz adjunk hozzá 1-2 evőkanál jó minőségű vajat, hogy kávénk igazán krémes legyen. 

Fagylalt

A kávé-fagylalt kombináció nem újdonság, sokan mégis ódzkodnak kipróbálni. Nyáron különösen jól tud esni a kávé, amit kiegészít és krémessé varázsol egy gombóc vaníliafagyi.

Sót eddig legfeljebb akkor tettünk a kávéba, ha véletlenül összekevertük a cukorral. Pedig egy csippetnyi só csökkenti a fekete nedű keserűségét. Ha nagyon nem bírjuk a kávé ízét, érdemes ezt a trükköt bevetni.

Tojás

Skandináv dolog a kávét tojással elkészíteni, állítólag így egy kevésbé keserű, de tápanyagokban gazdag italt kaphatunk. Keverjük össze a nyers tojást a ledarált kávéval és egy kevés vízzel. Egy másik edénybe töltve, víz hozzáadásával forraljuk három percig forraljuk a masszát, majd egy szűrjük át a kávét és fogyaszthatjuk is. 

Kardamom

Ahogy a fahéj, úgy a kardamom is egy egyszerű fűszer, amely csodát tesz a kávé ízével. A kardamom édeskés íze miatt kihagyhatjuk a cukrot a kávénkból.

Alkohol

Bár nem a legideálisabb alkoholt adni a reggeli kávénkhoz, mégis komoly hagyománya van a kávé alkoholllal való felturbózásának. Adhatunk hozzá vodkát, whisky-t, hogy különleges kávéélményben legyen részünk. 

Kókusztej

A nagyobb bevásárlóközpontokban, bioboltokban már itthon is beszerezhetünk kókusztejet, amely egy fokkal laktatóbbá, krémesebbé és egészségesebbé teszi a kávénkat.

Citrom vagy lime 

Merész kombinációnak tűnik, pedig a sóhoz hasonlóan a citrom- vagy limehéj is csökkenti a kávé keserűségét és kiemeli az édes ízét. Egy citrusos jelleget is ad a kávének, ezért ajánlott megkóstolni, mielőtt tejet vagy cukrot tennénk a kávénkba.

Sűrített tej

Bár itthon kevésbé ismert a sűrített tej, ha mégis sikerül beszerezni, érdemes kipróbálni a kávéval, hogy krémesebb, sűrűbb és édes italt kapjunk. 

Tonik

Svédországban népszerű a kávé és a tonik párosítása. A jeges kávéhoz tonikot töltenek, így egy frissítő, nyári italt kapnak. 

Kóla

Ha a kávét kólával turbózzuk fel, négyszeresére növelhetjük a koffeinbevitelt. A kóla édesítőszerként is szolgál, sötét vagy közepes pörkölésű kávénál ajánlott kipróbálni ezt a módszert. 

 

 

 

Kimaradt?