A kutyák tényleg tudják, mit érez a gazdájuk

A kutyák képesek felismerni az ember hangjában, testszagában, vagy testtartásában megbúvó érzelmi jeleket, leolvasni az arckifejezéseket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív attitűdöt is, derül ki egy amerikai kutatásból.

A kutyáknál az emberekkel való együttélésnek köszönhetően kifejlődtek olyan specifikus képességek, amelyek lehetővé teszik számukra az emberekkel való hatékony interakciót és kommunikációt. A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról – derült ki az amerikai Learning & Behavior című folyóiratban publikált új tanulmányból.

A kutyák képesek megkülönböztetni a pozitív és negatív érzelmeket is, agyuk képes felismerni a hangunkban, testszagunkban, vagy testtartásunkban megbúvó érzelmi jeleket.

A felkavaró, negatív érzelmeket a jelek szerint a kutyák agyának jobb, míg a pozitívabb érzelmeket a bal féltekéje dolgozza fel. A kutatók azt vizsgálták, hogy mi történik, ha ugyanannak a két felnőtt embernek - egy nőnek és egy férfinak - az arcáról készített fényképeket mutatnak meg 26 táplálkozó kutyának. A kutatók szándékosan az állatok látóterének két oldalára helyezték a fotókat, amelyeken a hat alapérzelem düh, félelem, öröm, bánat, meglepődés és undor , vagy semlegesség tükröződött az arcokon.

A kutyákból erőteljesebb reakciót és hevesebb szívaktivitást váltott ki, amikor olyan fényképeket mutattak nekik, amelyeken erős érzelmek, düh, félelem, vagy öröm látszott az arcokon. Az ilyen fotók után az állatoknak tovább tartott, mire újra elkezdtek enni. A megemelkedett pulzusszám azt jelzi, hogy ezekben az esetekben a kutyák nagyobb stresszt éltek meg.

 

Kimaradt?