Súlyos betegség ellen bizonyult hatékonynak egy védőoltás

A glioblasztómával – leggyakrabban előforduló agydaganat típus – diagnosztizált pácienseknél egy immunterápiás oltóanyag jelentősen megnövelte a túlélési időt a kutatás első eredményei szerint.

A glioblasztómát úgy gyógyítják, hogy a daganatot műtéttel eltávolítják, utána sugár- és kemoterápiát kap a beteg. A kezelés nem mindig eredményes, a páciensek átlagosan csupán 15-17 hónappal élik túl az operációt.

A kutatók több mint háromszáz pácienssel végezték a teszteket Németországban, az Egyesült Királyságban, Amerikában és Kanadában. A hagyományos kezelés mellett a résztvevők közül 232 főnek adták be az immunterápiás vakcinát, a többiek placebót, vagyis hatóanyag nélküli injekciót kaptak.

Az oltóanyaghoz a beteg szervezetéből vettek immunsejteket vegyítették a páciens daganatmintájával. A vakcinát beinjekciózták a páciensek szervezetébe, ahol az immunrendszerük felismerte az újra támadó rákot. A tizenegy éve folyó kutatás során a résztvevők átlagosan több mint huszonhárom hónappal, százan több mint negyven hónappal élték túl a műtétet.

Egy páciens a műtét után több mint hét évet élt, ez volt a leghosszabb túlélési idő. Mivel a vizsgálat nem ért véget, egyelőre nem tudni, kik kaptak oltóanyagot, és kik placebót, ám ha lezárják a teszteket, ezeknek ismeretében elemzik az adatokat.

A szerzők szerint azok a páciensek, akik egy bizonyos küszöböt elérnek visszaesés nélkül, szokatlanul hosszú túlélési idő elébe nézhetnek.ni-vedooltassal/

Kapcsolódók

Kimaradt?