Döntöttek: nem teheti többé ezt Trump a Twitteren

Trump megsértette az amerikai alkotmányt azzal, hogy felhasználókat tiltott le a Twitter-fiókjáról.

Egy amerikai szövetségo bíró szerint Donald Trump amerikai elnök megsértette az alkotmány szólás- és sajtószabadságot szavatoló első módosítását azzal, hogy letiltott felhasználókat a Twitteren.

Naomi Reice Buchwald bíró úgy döntött: még akkor is nyilvános fórum a @realdonaldtrump Twitter-fiók, ha azt az elnök még megválasztása előtt hozta létre. Két kérdésre kellett választ adnia a bírónak:

  • Blokkolhat-e Twitter-fiókjához való hozzáférést egy közszereplőaz az első módosítás megsértése nélkül a kitiltottak politikai nézetei miatt?
  • Számít-e, hogyha a tiltást egy elnök határozta el?

A válasz mindkét kérdésre nemleges volt – született meg a döntést.

Az eljárást a Knight First Amendment Institute nevű jogvédő szervezet kezdeményezte. Hét, korábban kitiltott személy nevében indítottak eljárást. Köztük szerepel Philip Cohen, a Marylandi Egyetem egyik tanára, aki "inkompetens önkényúrnak" nevezte Trumpot, ezért kizárta őt az elnök. Volt, aki azért került tiltásra, mert szerinte Oroszország nyerte meg a választást Trumpnak.

Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivője kijelentette: nem értenek egyet az ítélettel és további lépéseket fontolgatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?