Vasárnap van az apák napja

Mindenki tudja és igyekszik nem elfelejteni, hogy az anyák napja május első vasárnapján van. De mi van az édesapákkal? Nekik is van ünnepük, igaz talán kevesen tudnak róla. Mint már egy korábbi cikkben említettük Romániában május második (idén ez május 13.), míg Magyarországon június harmadik vasárnapja apák napja. Ennek szellemében az Életfa Családsegítő Egyesület is a Születés Hete rendezvénysorozaton az apákra fókuszált. 

Bár a világ népeinél különböző időpontokban van ez az ünnep, általában az év egyik napján felköszöntik az édesapákat. Ezen a napon az apaságot, a szülői szerepet, az apa-gyermek közötti kapcsolatot köszöntik és igyekeznek valamilyen formában ünnepelni. Manapság még ritka, hogy apák napjára műsort állítsanak össze az iskolákban-óvodákban, de egy-két aprósággal, akár a gyerekek, akár az édesanyák köszönthetik az apukákat, hiszen a figyelmességnek mindenki örül.

Így ünnepelhetünk

Készítsünk a gyermekekkel egy kedves rajzot. Ha már elég nagyok, ráírhatják rá a köszöntést is.

Egy kuponfüzetnek is örülhetnek az apukák. Közösen a gyerekekkel töltsük ki, az apukák beválthatják például egy „Apa választ mesét” kártyára, vagy egy apás programra, de akár egy „Hagyd békén apát” kártyát is írhatunk.

Apa-program. Mi az a program amit az apukák csinálnak a gyerekkel? Kirándulnak, halásznak, füvet nyírnak? Teremtsünk erre lehetőséget, akár édesanyák, akár édesapák vagyunk.

Rendezzünk családi fotózkodást! Készítsünk néhány apa-gyerek fotót, amely megörökíti ezt a különleges kapcsolatot.

A gyerekekkel közösen, vagy a nagyok akár egyedül is, készítsük el apa kedvenc ételét. Lehet az egy rántotta is, ha szeretettel készül, öröm lesz fogyasztani.

Kapcsolódók

Kimaradt?