Óriási átverés terjed a Facebookon

Kamu, hogy mindössze három betű beírásával kideríthető, biztonságban van-e a Facebook- fiókja, vagy hozzáfértek-e illetéktelenek. Az átverést már a közösségi oldal romániai felhasználói között is sebesen terjed – írja a playtech.ro.

Elegendő három betűt beírni a vonatkozó bejegyzés alá, így is kideríthető, van-e valamilyen biztonsági probléma az illető Facebook-fiókjával – ezt ígéri az a felhívás, amely bár március vége óta terjed a közösségi oldalon, s az utóbbi napokban a romániai felhasználókhoz is eljutott.

A gyakran Mark Zuckerberg fotójával illusztrált bejegyzés szövege szerint a közösségi oldal atyja egy új, mindenki számára kényelmes megoldással állt elő, hogy pár pillanat alatt kideríthető legyen, történt-e visszaélés az adott felhasználó fiókjával, valamilyen külső támadás útján.

A felhívás szerint elég hozzászólásként beírni azt, hogy BFF, és ha a szöveg zöldre vált, az azt jelzi, hogy minden rendben, a fiókhoz tartozó felhasználói adatok biztonságban vannak. Ha marad normál, fekete a betűszín, akkor pedig érdemes jelszót változtatni.

A BFF a „Best Friends Forever”, vagyis a „mindörökre barátok” kifejezésből alkotott mozaikszó, mely egyébként hosszú ideje része az internetes nyelvhasználatnak, az angolszász világban a legelterjedtebb netes rövidítések egyike. Itthon kevésbé használatos, bár ez mindegy is, hiszen az angol kifejezést ismerők is sorra dőlnek be az átverésnek, és kommentelik be a három karaktert Facebookon – figyelmeztet a hvg.hu.

Hogy kinek a beírása jelenik meg zöld szöveggel és kié nem, az tulajdonképpen a véletlen műve. Csupán annyi derül ki belőle, hogy az adott felhasználói fióknál aktiválta-e már a Facebook a vonatkozó, bizonyos kulcsszavakat elszínező funkciót.

Kimaradt?