Lúdfű-magokat és selyemhernyókat visz a Holdra Kína

Az űrkutatás történetében eddig példátlan dolgokat fog véghez vinni Kína idén felbocsátandó újabb Hold-kutató űrszondája, a Csang'o-4. Például az égitest Földről nem látható, „sötét” oldalán száll le, és növényeket virágoztat a Hold élettelen felszínén – jelentette csütörtökön a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az űrszonda egy edényben vetőburgonyát meg egy kis termetű virágos növény, a káposztával és a mustárral rokon lúdfű magjait, és valószínűleg selyemhernyópetéket is visz magával, hogy végrehajtsa az első biológiai kísérletet a Holdon. A kutatók remélik, hogy a növények kihajtanak, és virágot hoznak, a folyamatot kamerával örökítik meg, és élőben sugározzák a Földre. 

A holdbéli mini ökoszisztémát 28 kínai egyetem tervezte meg a délnyugat-kínai Csungkingi Egyetem vezetésével – közölték egy tudományos és technológiai innovációs konferencián, amit a csungkingi városi tanács rendezett.

A kínai űrkutatási hivatal (CNSA) a nagyközönséget is, ezen belül főleg a fiatalokat arra biztatja, hogy vegyenek részt a Csang'o-4 misszióval kapcsolatos projektekben. A hivatal 2016-ban országos pályázatot hirdetett diákoknak az űrszonda rakományának megtervezésére, az ökoszisztéma ötletét 200 kezdeményezés közül választották ki.

Korábbi hírek szerint az ökoszisztéma egy 18-szor 16 cm-es hengerben lesz. Csang Jüan-hszün, a tartály főtervezője elmondta:

„A petékből selyemhernyók lesznek, amelyek szén-dioxidot termelnek, míg a burgonya és más magvak oxigént bocsátanak ki a fotoszintézis során. Együtt egy egyszerű ökoszisztémát hozhatnak létre a Holdon.”

Mivel a Hold felszínének hőmérséklete mínusz 170 és plusz 100 °C között változhat, az ökoszisztémát egy szigetelőanyaggal fogják megvédeni, hogy a növények és a rovarok közepes hőmérsékleten maradjanak. A belsejében mesterséges világítás is lesz, amit akkumulátorok fognak működtetni.

Címlapi illusztrációnk orrása: disclose.tv

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?