Londonba várják Mark Zuckerberget

A londoni parlament meghallgatná a Facebook alapító-vezérigazgatóját arról, hogy a Cambridge Analytica miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Kedden felfüggesztették állásából a cég igazgatóját.

A londoni parlament meghallgatná Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját arról, hogy a Cambridge Analytica miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Kedden felfüggesztették állásából a cég igazgatóját.

A The New York Times és a The Guardian szerint a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával mérte fel az amerikai választók politikai beállítottságát, és tudtuk nélkül személyre szóló reklámokkal, politikai üzenetekkel befolyásolta őket.

A Cambridge Analytica alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója. Bannon egy ideig a cég alelnöke volt.

A Channel 4 riportere Srí Lanka-i üzletembernek álcázva rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója elmondja, milyen lejárató kampányokkal tudnak hitelteleníteni politikai riválisokat.

A Nix által vázolt módszerek között szerepelt légyottok megszervezése prostituáltakkal, valamint olyan helyzetek kialakítása és rejtett kamerás rögzítése, amelyekben úgy tűnik, mintha a kiszemelt célpont kenőpénzt venne át. Nix azt is mondta, hogy 2016-ban a cég szervezte Trump kampányát. A kutatásaik, elemzéseik és célzott kampánystratégiájuk három szövetségi államban billentette át Trump javára szűk többséggel a választási eredményt.

A Cambridge Analytica igazgatótanácsa kedd este jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a cég vezérigazgatóját az ügy teljes körű, független vizsgálatának idejére. Az igazgatótanács szerint Nix kijelentései nem felelnek meg a cég által vallott értékeknek, és a felfüggesztésről hozott döntés tükrözi, hogy a testület milyen súlyosnak tekinti az ügyet.

A Cambridge Analytica állítólag még 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon, azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa vett részt, és az ő Facebook-ismerőseik hálózatának elérésével a cég összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz fért hozzá, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Zuckerberget várják Londonba

A londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins kedden levelet intézett Mark Zuckerberghez, kérve, hogy a Facebook vezérigazgatója jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a testület kérdéseire. A bizottság egyébként is vizsgálatot folytat a közösségi portálokon terjedő álhírek ügyében.

A levélben Collins a Facebook által alkalmazott eljárásrend katasztrofális hibájának nevezte a történteket, és közölte, hogy az ügy tisztázásához a portált üzemeltető cég valamely megfelelő hatáskörű, magas beosztású tisztviselőjének pontos magyarázatára van szükség.

"Reményeim szerint ez a tisztviselő ön lesz" – írta Zuckerbergnek. Az alsóházi bizottság elnöke hétfőig kért választ arra, hogy Zuckerberg hajlandó-e részt venni a testület meghallgatásán.

Elizabeth Denham, a brit kormány információs biztosa kedden bejelentette, hogy bírósági felhatalmazásért folyamodik a Cambridge Analytica londoni irodáinak átkutatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?