Stephen Hawking elmondta, mi volt az ősrobbanás előtt

Stephen Hawking arról beszélt egy rádióműsorban, hogy mi történt szerinte az ősrobbanás előtt.

A tudóst kollégája, Neil deGrasse Tyson kérdezte a Star Talk című rádióműsorban a kérdésről. Hawking azt mondta, "semmi nem volt az ősrobbanás előtt". Einstein általános relativitáselmélete szerint az idő és a tér együtt hozza létre a tér-idő kontinuumot, amelyet a benne levő anyag és energia hajlít meg.

Hawking szerint a kvantumgravitáció elmélete használható az Univerzum kezdetének leírására. Ennek értelmében a valós idő helyett képzelt idő létezett, amely a tér negyedik irányaként működött. Az euklidészi megközelítésben az Univerzum egy képzelt időben négydimenziós, hajlított felületet jelentett, mint amilyen a Földé is, de két további dimenzióval.

Az Univerzum határ-feltételét James Hartle fizikus segítésével már korábban kidolgozta, ennek lényege, hogy az Univerzumnak nincs határa, az euklidészi téridő egy zárt felületet jelent, amelynek nincs vége – ahogyan ez a Földön is van. Ennek nyomán elképzelhetjük, hogy a képzeletbeli és a valós idő a Déli-sarkon kezdődött, ahol a téridő normális fizikai törvényei vannak érvényben. Azonban semmi déli nincs a Déli-sarokban, ezért tehát semmi nem volt az ősrobbanás előtt – zárta a gondolatsort Hawking.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?